Львівське сміття: пошук місць та зміна тарифів

Євгенія Пласконь  |  Четвер, 8 грудня 2016, 06:01
Утилізація стає дорожчою.
Львівське сміття: пошук місць та зміна тарифів

7 грудня, під час прес-конференції на тему “Львівська схема з вивезення й утилізації ТПВ: способи її здешевлення”, член постійної комісії із питань інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради, Роман Іванців розповів про способи виходу із тупикової ситуації зі сміттям.

“Ми зараз маємо реальну кризову ситуацію у сфері поводження з ТПВ у місті. І від того рішення, як планувати роботу з ТВП, де здійснювати утилізацію, яким чином переробляти сміття, місто буде жити кілька десятків років. Важливо, щоб це рішення було стратегічно правильним”, - пояснив Роман Іванців.

Про тарифи

За словами чиновника, у міськраді є короткострокові та далекострокові завдання з приводу ТПВ. До нагальних питань належить пошук місць для утилізації сміття, коштів для перевізників та навіть підвищення тарифів. У планах на майбутнє — створення ідеального сміттєвого полігону європейського зразка.

“Місць для прийняття, полігонів, які відкрито хочуть приймати сміття зі Львова, немає. Приватні перевізники шукають такі місця у Дніпропетровську, Києві багатьох інших містах”, - пояснив чиновник.

Оскільки оплату перевізників здійснюють за міські кошти, поки не знайдуть оптимального вирішення питання, включатимуть витрати у оновлені тарифи.

“У тарифі на вивезення ТПВ, який платять мешканці у складі квартплати, закладені витрати на довезення до Грибович. Все, що далі вивозиться, перевізникам не компенсується. Для того, щоб не стояв цей ринок, бюджет міста взяв на себе зобов’язання компенсувати витрати на перевезення сміття”, - розповів Роман Іванців.

За його словами, лише 1 грудня до міських витрат додали 36 мільйонів гривень на вивезення сміття. Цих коштів вистачить приблизно на півтора місяця, адже денний обсяг відходів у місті — 650 тонн.

Втім, із закінченням термінів договорів на вивезення сміття, у міськраді переглянуть і тарифні розрахунки.

“Враховуючи перегляд розміру мінімальної заробітної плати, буде переглядатися і розмір тарифу на вивезення сміття. Щоб зменшити відшкодування на витрати з бюджету, є ідея закласти в бюджеті витрати на вивезення сміття не до Грибович, в тому кілометражі, а умовно кажучи, закласти 50 кілометрів витрат, щоб це компенсувалося в стані тарифу. І в цій ситуації бюджет буде нести мізерні витрати для компенсації перевізникам”, - поінформував Роман Іванців.

Про утилізацію

У перспективі Львівська міськрада розглядає питання захоронення сміття та створення якісних полігонів.

“Нам потрібно зменшити кількість сміття. Зменшити, очевидно, тільки за рахунок якісного сортування: відбирати, щоб якась частина йшла як вторсировина на переробку, а інша частина повинна йти на утилізацію шляхом захоронення на полігонах, але полігони повинні бути якісними, як у Європі”, - висловився Роман Іванців.

Ідею на перспективу запропонував власник компанії “Грінера Україна”, Богдан Михалусь:

“Ці машини, які обслуговують нові контейнери, можуть обслуговувати так само підземні контейнери. Якщо ми побачимо, що в Галицькому районі все працює належним чином, сміття збирається, економіка працює, час який має бути теоретично відведений для підбору одного контейнера, буде втілений практично, то будемо пропонувати підземні контейнери закритого типу”, - сказав він.

За словами Богдана Михалуся, підземні контейнери більші в об’ємі, стаціонарні та вважаються малими спорудами. І хоч на їх встановлення потрібні спеціальні дозволи, але попри великий об’єм, такі контейнери займають менше місця, естетично виглядають, не смердять, краще зберігають сміття за рахунок температури під землею, та вигідні для обслуговування, особливо, у спальних районах (їх уже використовують у Києві та Дніпропетровську).

Читайте також про думки Богдана Михалуся щодо пілотного проекту зі сміттям у Галицькому районі.

comments powered by HyperComments