У Львові за круглим столом обговорили проблемні питання децентралізації

Андріана Кирик  |  Середа, 30 листопада 2016, 17:25
Влада та представники громад намагаються вирішити головні проблеми ОГТ.
У Львові за круглим столом обговорили проблемні питання децентралізації

Сьогодні, 30 листопада, у Львові за круглим столом , в рамках проекту U-lead з Європою «Підтримка реформи децентралізації в Україні» шукали  вирішення головних проблем ОТГ з метою підвищення їхньої ефективності на місцях, обговорили стратегії реорганізації структури та модернізації.


Всеукраїнський проект  децентралізації "U-LEAD з Європою"  передбачає удосконалення адміністративних послуг на місцевому рівні та посилення спроможності реалізації політики реформ ключовими суб'єктами на національному, регіональному та місцевих рівнях. Захід відбувався у формі діалогу між координаторами проекту, депутатами Львівської облради та представникам територіальних громад, котрі з’їхались з різних закутків  Львівської області.
Такий формат зустрічі, це можливість встановити комунікаційний зв’язок, виявити ключові проблеми з якими стикаються ОТГ на шляху до децентралізації. 


Як зазначив Андрій Бринь, координатор Центру розвитку місцевого самоврядування у Львівській області, сьогодні відбувся лише перший презентаційний день, знайомство із масштабним проектом, розрахованим на три роки. В подальшому будуть створювати структуру, яка вивчатиме, контактуватиме з громадами та  з хабом, що є представником міжнародного договору, та вимальовувати стратегію діяльності, включно із навчанням, тренінгами, поїздками, міжнародною діяльністю.
Головними особливостями цієї зустрічі стали інтерактивність, активна робота у групах, дискусії під різними кутами зору. Зазначимо, що круглий стіл на заходів був не один, а цілих три. Координатори розділили учасників на групи в межах яких вони повинні були обговорювати та висувати питання на загальний розгляд. В результаті такої роботи були виявлені головні проблеми «гальмування» децентралізації, але щонайважливіше, представники ОТГ самотужки шукали шляхи їхнього вирішення, не чекаючи вказівки «зверху».


Отож, в рамках групового обговорення постали такі спільні ключові питання як : недосконалість чинного законодавства, недостатній рівень фінансування, брак кваліфікованих кадрів,  необізнаність суспільства в питанні об’єднання громад. Відзначили також і проблеми з інфраструктурою регіонів, недовіри до органів місцевого самоврядування та невизначеності статусу чинності сільських голів.


Відтак, окресливши для себе проблемне поле, учасники перейшли до іншого етапу обговорення, завданням якого було знайти способи розв’язання  поставлених задач. Тепер уже учасники дискутували не у групах, а назагал. 


Питання про недосконалість законодавства постало найгостріше із усіх. Законодавча база України відстає від децентралізаційних процесів на два, три, а то й чотири кроки. Громади виявились не готовими, де юре, ні до об‘єднання, ні до процесу виходу, які не регламентовані на законодавчому рівні. Як і в цьому питанні, так і в наступному про недостатність фінансування учасники апелювали  до державного апарату, котрий сам чи не найбільше затримує процес децентралізації. Пропонували створити механізм впливу ОТГ на законотворення та збільшення фонду фінансування з держбюджету.


Брак кваліфікованих кадрів та проблема із інформованістю суспільства взаємопов’язали  із проведенням належної просвітницької роботи з мешканцями району, області, міста чи села, та із керівниками місцевого самоврядування. Обмін досвідом та презентація кращих практик, тільки налаштують на відповідний робочий лад.


В результаті масштабного обміну думками, представники місцевого самоврядування, координатори та львівські чиновники дійшли спільного знаменника, накреслили той шлях розвитку, яким буде рухатися децентралізація в області. Можемо з упевненістю сказати, що перший крок на рівні ОТГ, однозначно, зроблено,  тепер черга за ініціативами та  на державному рівні.

 

comments powered by HyperComments