Як львів`янам отримати субсидії?

Юлія Субота  |  Вівторок, 25 жовтня 2016, 13:15
З настанням холоду питання субсидій турбує все більшу кількість людей.
Як львів`янам отримати субсидії?
Львівське міське управління соціального захисту нагадує про ключові аспекти, які варто знати мешканцям щодо призначення і надання субсидій.
 
Про це йдеться у повідомленні прес-служба Львівської міської ради.
 
У вересні Постановою Уряду (№ 635) внесено певні зміни до Порядку призначення та надання субсидій. Тепер передбачено:
 
не враховувати до сукупного доходу при призначенні субсидії вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, сум, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди (регресні виплати), заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, що пов’язане з виконанням трудових обов’язків;
при призначенні субсидії у І кварталі до середньомісячного доходу враховувати дохід від земельної частки (паю), що нарахований один раз на рік у IV кварталі попереднього року, у середньомісячному розмірі на підставі довідок.
Для того, щоб отримати субсидію, слід подати лише два документи – заяви та декларації (передбачена скорочена форма – лише одна сторінка заяви та декларації). Їх можна подати в електронному вигляді за допомогою електронного цифрового підпису або надіслати на електронну скриньку, і після опрацювання звернення протягом 30 днів прийти і підписати їх.
 
Термін призначення субсидії – 12 місяців, і передбачено її автоматичне призначення на наступний термін сім’ям, які її отримують.
 
Особи, які мають право на пільгу, отримують або пільгу, або субсидію.
 
У 2016 році подаються доходи за 2015 рік, заробітна плата при цьому враховується без податку з доходу фізичних осіб. Проте для пенсіонерів, які не працюють, буде враховуватися розмір пенсії за попередній місяць перед зверненням. І це єдина зміна, яка застосована як виняток, коли не беруться доходи за 2015 рік.
 
Доходи за 2015 рік діляться на кількість місяців, тобто на 12, на кількість членів сім’ї, тобто визначається середній річний дохід на одну особу, і цей дохід ділиться на подвійний прожитковий мінімум. На сьогодні прожитковий мінімум для основних демографічних груп – 1399 гривень. І від цього поділу застосовується базовий коефіцієнт – 15%. Є сім’ї, які сплачують і 5-6%, а є сім’ї, які сплачують 30%, залежно від доходу. Зокрема, більші частки плати враховуються для приватних підприємців, бо на їх доходи враховується три прожиткових мінімуми.
 
Проте, якщо за субсидією звертаються особи, які протягом року, за який враховується дохід, перебували на строковій військовій службі, то у їх дохід включається розмір 50 % прожиткового мінімуму станом на 31 грудня.
 
Також мешканцям слід пам’ятати, що якщо при заповненні декларацій є певні махінації, то отримані кошти потрібно буде відшкодувати у тому розмірі, у якому отримали субсидію.
 
Для оформлення субсидій мешканцям слід звертатись у «Єдині приймальні» районних відділів соціального захисту за місцем реєстрації, які працюють без обідньої перерви – у понеділок з 13.00 год. до 19:00; з вівторка по четвер з 08:00 до 19:00.
 
Також за консультаціями та інформацією можна звертатись на «гарячі телефонні лінії» або прочитати на сайті «Львів соціальний».
 
Телефони для попереднього запису на прийом у відділ соціального захисту та «гарячих ліній» з питань житлових субсидій:
 
Галицький відділ: тел.: 261-44-50 (вул. Ф. Ліста, 5)
 
Залізничний відділ: тел.: 295-82-28 (вул. Виговського, 34)
 
Личаківський відділ: тел.: 235-71-62 (вул. Театральна, 10)
 
Франківський відділ: тел.: 237-50-81 (вул. Ген. Т.Чупринки, 85)
 
Сихівський відділ: тел.: 254-64-80 (просп. Червоної Калини, 66)
 
Шевченківський відділ: тел.: 252-28-40 (вул. Липинського, 11).
comments powered by HyperComments