У Львові пройшла акція протесту «Реформи йдуть, як фіра їде» (ФОТО)

Юлія Субота  |  Понеділок, 24 жовтня 2016, 14:06
Обурені мешканці Львівщини вийшли на пікет.
У Львові пройшла акція протесту «Реформи йдуть, як фіра їде» (ФОТО)
Сьогодні під стіни Львівської ОДА на акцію «Реформи йдуть, як фіра їде» вийшли декілька десятків обурених селян Львівської області.
 
Зокрема, мова йде про утворення Дунаївської ОТГ (Перемишлянський район), Щирецької ОТГ, Лисинецької ОТГ (Пустомитівський район), Стебницької ОТГ, Болехівської ОТГ (Дрогобицький район), Розвадівської ОТГ (Миколаївський район).
 
На думку активістів влада свідомо блокує процес створення громад на місцях, адже боїться позбавити себе впливу.
 
На акцію люди прийшли з плакатами: «Перспективний план = безперспективний шлях», «ЛОДА, почуй громаду», «Ні централізованій децентралізації», «Мильна бульбашка, а не реформа» та інші.
 
"На території області дуже легко утворили великі об’єднані громади (при районних центрах або містах), але там, де йдеться про невеликі громади, про села, де місцевим мешканцям було б значно зручніше мати десь недалеко свій територіальний центр, власне і почалися проблеми. Позиція офісу реформ Львівщини і облдержадміністрації – не перекроювати карту, не включати ці місцеві ініціативи в перспективний план, і взагалі нічого не робити, просто законсервувати все, як є», – переконаний керівник інформаційно-правового центру «Наше право» Юрій Танасійчук.
 
Голова ініціативної групи створення Дунаївської ОТГ Ірина Моряк, яка займалась фінансовими розрахунками додала, що об`єднуватись поза перспективним планом - це дурість: «По-перше, бюрократичний тиск з боку органів влади не дасть нам об’єднуватися і призведе до постійної боротьби. По-друге, держава повинна забезпечити фінансування реформи і ми вважаємо не конституційним той факт, що громади, які об’єднуються в межах перспективного плану отримають особливі преференції від держави, а ті, хто поза ним, їх не отримають».
 
Від влади на акцію протесту прийшов перший заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський, який на закиди громади сказав: «Коли ми подавали 162 об’єднані територіальні громади до Кабміну, з них затвердили лише 88. Зокрема, не визнали і Дунаївську ОТГ, визнавши її неспроможною. Але це не означає, що громади не можуть об’єднуватися. Проходьте усі відповідні процедурні кроки, передавайте документи на розгляд відповідної комісії, отримуйте відповідний висновок, після цього висновок ЦВК щодо проведення виборів і проводьте їх".
 
Станом на сьогодні доля створення нових ОГТ залишається невизначеною, чи вдасться громадам побороти всі труднощі покаже час.
comments powered by HyperComments