Шахова Олімпіада в Баку: львів'яни змусили китайців скласти зброю

Середа, 7 вересня 2016, 11:29
На 42-ій Всесвітній шаховій Олімпіаді в Баку українські збірні не втратили жодного командного очка і, звісно, перебувають серед лідерів.
Шахова Олімпіада в Баку: львів'яни змусили китайців скласти зброю

Чоловіки після вражаючої перемоги над росіянами (2,5:1,5) у п'ятому турі отримали не менш грізного суперника – чинних олімпійських чемпіонів, збірну Китаю. Із шахістами Піднебесної українські хлопці справилися в позитивному результаті.

Харківець Павло Ельянов білими розіграв класичний варіант захисту Німцовича проти Ван Юе. Котрий не міг зробити нічого креативного, а лише тупцював у своєму таборі.

Завдання донеччанина Руслана Пономарьова було досить складним. Адже він грав чорними з найсильнішим гравцем збірної Китаю Дін Ліженом. Проте, Руслан виявив себе з найкращого боку. Коли партія перейшла в турове закінчення, нічия стала невідворотною.

Після двох відносних невдач в перших раундах львів'янин Юрій Криворучко зустрічався із «семисотником» Ю Янчжі. І Юрій провів партію буквально на одному диханні. У сиціліанському захисті він грав широко і потужно. І Ю змушений був скласти зброю.

Найбільше занепокоєння викликала зустріч іншого представника міста Лева – Андрія Волокитіна. Адже йому довелося чорними грати проти нової зірки китайських шахів І Веєм, який крім високих результатів показував відмінну гру в атаці в сіціліанському захисті. Попри це, Волокитін обрав саме найгостріший варіант цього дебюту.

Отже, нічия в партії та перемога в матчі – 2,5:1,5.

Двобій жіночої команди із сербськими шахістками носив нервовий характер. Майже дві години перевага була на боці українських суперниць. Львів'янка Ганна Музичук чорними мала складний міттельшпіль в системі Мароці сіціліанського захисту. Та коли почалися тактичні сутички, Ганна явно переважала суперницю.

Марія Музичук грала білими проти вихованки української шахової школи Ірини Чолушкіної. Екс-чемпіонка світу грала відмінно. Спочатку вона зрівняла ситуацію, а потім переграла Ірину і здобула таку нелегку перемогу.

На останніх шахівницях харків'янка  Ганна Ушеніна та херсонка Інна Гапоненко догралися до нічиїх. 3:1 – на користь українок.

Завтра на українські збірні чекають ключові двобої. Чоловіки грають із командою США. Дівчата ж битимуться з росіянками. Саме цей матч багато в чому може визначити долю золотих медалей.

comments powered by HyperComments