В Академії сухопутних військ у Львові проходять «Дні НАТО» (ФОТО, ВІДЕО)

Валерій Шмаков  |  Понеділок, 26 жовтня 2015, 21:54
У рамках «Днів НАТО» до Національної академії сухопутних військ у Львові завітали шестеро генералів Північноатлантичного Альянсу.
В Академії сухопутних військ у Львові проходять «Дні НАТО» (ФОТО, ВІДЕО)

Іноземні військові провели лекцію для курсантів академії, під час якої впродовж кількох годин розповідали про діяльність НАТО та устрій та детально відповідали на запитання студентів.

Представники НАТО відвідують Академію сухопутних військ уже традиційно щороку у жовтні з метою підвищення рівня поінформованості вихованців та офіцерів щодо військової структури та завдань НАТО.

«Я вперше в Україні і хочу подякувати за щирість і теплоту, з якою як нас сьогодні приймали в академії. Мене вразила відкритість і активність тутешніх курсантів, особливо в такі важкі для України часи як сьогодні.  Ми помітили нових перспективних лідерів - це цінні кадри для розвитку обороноздатності України. Було приємно бачити, інтерес курсантів та готовність ставити будь-які запитання. Ми якраз цього і прагнемо з огляду на наше перспективне співробітництво, - зазначив генерал-майор НАТО Єжи Біжевські.

За його словами, після Львова делегація НАТО вирушить до Києва та Одеси, аби ознайомитися із поступом, якого було досягнуто у сфері військової освіті.

«Ми продовжуємо підтримувати Україну на цьому шляху. Це є частиною реалізації програми між Україною та НАТО», - підкреслив генерал.

Окрім цього Єжи Біжевські дещо розповів про модернізацію польського війська. За його словами, польська армія перебуває в стані постійної трансформації. Це в першу чергу повязано із забезпеченням оперативної сумісності із силами НАТО.

«Ми скоротили кількісний склад армії з 430 тис. до 100 тис. та зробили армію повністю професійною. Польська армія зараз входить до складу об’єднаних сил НАТО у різних міжнародних місіях, включаючи Ірак, Афганістан, Косово, Кенію та Чад. Відповідно до міжнародних зобов’язань, першою вимогою для нас було забезпечення володіння англійською мовою, починаючи від вищого військового керівництва до найнижчого рівня. Також зобов’язання стосувалися розробки нових систем озброєння та системи командування, контролю і логістики. Зрештою, ми все ще ми перебуваємо в стані розвитку», - розповів генерал.

За його словами, сьогодні у Польщі на оборонку виділяється 2% від обсягу ВВП.

«Зараз уже мова йде про те наскільки ми готові проводити глибинні реформи аби забезпечити ще вищу мобільність збройних сил ніж ми маємо сьогодні. Тож рухаємось у напрямку не збільшення особового складу, а у підвищенні його якості», - зазначив Єжи Біжевські.

comments powered by HyperComments