Долаючи совєтські міфи: у Львові стартувала виставка про Другу світову війну (фото)

Юлія Гуш  |  Четвер, 10 вересня 2015, 21:32
10 вересня на площі Ринок за участі Українського інституту національної пам’яті була відкрита виставка «Українська Друга світова».
Долаючи совєтські міфи: у Львові стартувала виставка про Другу світову війну (фото)

В попередньому матеріалі вже було повідомлено про те, що на площі Ринок пройшла історична виставка просто неба. Присвячена вона Другій світовій війні та тій ролі, яку відігравала Україна та українці в її перебігу.

«ЇЇ завдання – показати всю багатоманітність однієї з найбільших трагедій в українській історії – Другу світову війну, – розповів Володимир В'ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті, – розповісти про українців, які воювали в різних арміях. Розповісти про війну, яка забрала життя від 8 до 10 мільйонів людей, про долі військовополонених, про остарбайтерів, про Голокост, про тих людей, які гинули тут з голоду за страшних умов».

Окрім загальної інформації, на виставці представлені ще й ті факти, які до сих пір залишалися невідомими для широкого загалу. «Я думаю, тут багато таких фактів, – продовжив він, – наприклад, тут є стенди про українців, які воювали в лавах союзних армій, є стенди про депортацію кримських татар, є про українців, які рятували євреїв за часів Голокосту, про радянських військовополонених, мільйони з яких загинули в німецькому полоні… Та багато інших фактів, які по іншому, більш різноманітно представляють історію Другої світової війни».

Окрім, власне, подання нової інформації, завдання цієї виставки полягає ще й в тому, щоб розвінчати численні совєтські міфи, які досі існують в масовій свідомості. «Ключовий радянський міф про Другу світову полягає в тому, що це начебто була Велика вітчизняна війна, яку вів Радянський Союз, – продовжив В'ятрович, – який завжди боровся проти «сил зла». А ця виставка розповідає про те, як третину всієї війни Радянський Союз був союзником нацистської Німеччини, як він вів агресивну політику і захоплював інші території (мова йде про країни Балтії та Фінляндію). Тут розвінчується міф про те, що весь народ Радянського Союзу підтримував комуністичну партію. Тут розвінчуються міфи про українських націоналістів, які начебто були зрадниками та колабораціоністами».  

comments powered by HyperComments