У Львові виступили проти побудови малих ГЕС на карпатських ріках (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Середа, 13 травня 2015, 14:44
Громадські активісти, захисники навколишнього середовища пікетували апеляційний господарський суд в Львівській області, де сьогодні розглядають справу з приводу надання дозволів на будівництво міні- гідроелектростанцій у руслах карпатських річок.
У Львові виступили проти побудови малих ГЕС на карпатських ріках (ФОТО)

За словами активістів, здавалося б, зелена енергетика не може становити загрози для для довкілля, утім те, що відбувається у Карпатах, свідчить: навіть найкраща ідея, за певних умов може перетворитися на лихо.

«Плани будівництва малих ГЕС у Карпатах лякають своїм масштабом. Наприклад, у Закарпатській області планували збудувати 360 малих ГЕС, в Івано-Франківській – понад сотню, по кількадесят малих ГЕС планувалось також у Львівській та Чернівецькій областях. Виконання таких планів означатиме фактичну загибель більшості карпатських річок», - кажуть природозахисники.

На їх переконання, твердження про те, що малі ГЕС – це порятунок, «позбавлення від енергетичної залежності» є невірні. Адже минулоріч, понад 80 існуючих малих ГЕС в Україні виробляли аж 0,16% відсотка електроенергії.

«Основна причина, чому бізнес рветься до малих річок – проста. Це збагачення за допомогою т.зв. «зеленого тарифу», котрий діє для електроенергії, що виробляється ГЕС потужністю до 10 МВт», - стверджують активісти.

За їхніми словами, там, де такі електростанції вже побудовано, зникає не тільки риба, а й вода у річках, наприклад на р. Грамотний у Верховинському районі.

«Карпати можуть перетворитися на понівечену землю, куди ніхто не захоче їхати. Зелений туризм не буде розвиватися, позбавляючи заробітків місцеве населення», - констатують «зелені захисники».

comments powered by HyperComments