У Львові розпочалась символічна виставка кераміки "Сад" (ФОТО)

Юлія Субота  |  Середа, 25 лютого 2015, 18:06
У "Зелені канапі"триває виставка талановитих майстринь.
У Львові розпочалась символічна виставка кераміки "Сад" (ФОТО)
Днями у львівські мистецькі галереї "Зелена канапа", що на Вірменській, 7, розпочалась унікальна виставка робіт із кераміки "Сад", двох талановитих майстринь Ганни Друль та Ірини Марко.
 
У подекуди чудернацьких формах майстрині зображають символічні плоди, які були посаджені раніше і дали плоди лише тепер. Експозиція є надзвичайно інтуїтивною та символічною.
 
"Це мій ментальний сад. З дитинства я це відчувала - причини і наслідки, як ми мислимо, що ми робимо? І в такому віці концентрація наших думок і дій - це сад того, що ми створили "в тонкому плані". У мене на виставці є все, від насіннячка до пророслої квітки і вже віджилої, сухої "коробочки". Але не в лоб, не ілюстративно. Я люблю предметність, але зараз вона зникає. Мені дуже хочеться робити якісь абстрактні речі, які б суто формою, лінією, настроєм... виводили б людину до вищого Я, до себе, до глибших роздумів. Я довго думала: чому у мене тепер так багато порожнин? Чи я зображаю нашу теперішню спустошеність? Чи це те порожнє, котре може наповнити новим? Бо порожнеча форми (коли насіння висипалося) - це завжди початок нового. Я так і не знайшла відповіді, що це?", - ділиться Ірина Марко.
 
"Виставка саме про амбівалентність, двоякість. Ірина ще не знайшла відповіді, і я не знайшла. Зараз такий час – подвійний, мусиш жити і працювати, ніби нічого не сталося, але весь час переживаєш, і всі ці емоції та думки накладаються. І виставки в такий час: думаєш, наскільки вони доцільні? Чи варто, чи не варто? Я теж не можу пояснити, чому я зараз знову повернулась саме до цього символу – сирени. Десять років тому, в Центрі польської скульптури в Ороньску, де я була на стипендії, також ліпила сирен. Тобув величезний старий маєток, інших скульпторів на той момент не було, і я почувалася якоюсь дуже одинокою у величезному старому саду. Це навіяло якісь роздуми, тривогу, асоціації саме з сиренами. Але поза тривогою, сирена – це щось містичне і таємниче, ідеальна красуня-спокусниця, яка несе... смерть.Хоча зараз інша ситуація, але якісь відчуття перегукуються. Я особисто маю всередині тривогу. І знову виникає той самий образ. Тільки тоді сирена була звичайна –класичний містично-казковий образ, а тепер вона в масці... І оце відчуття, що ти не знаєш, що за цією маскою, і лякає, і заворожує одночасно... Оця невідомість, непевність, неоднозначність...", - ділиться своїми роздумами Ганна Друль.
 
Прийти та оцінити майстерність авторок та їхній цікавих підхід до теми, ви можете щодня, крім понеділка, до 15 березня, саме тоді "Сад" "відцвіте". 
 
 
 
 
 
 
 
comments powered by HyperComments