Остап Лозинський представляє "Червоні образи" - гуцульські та покутські ікони на склі (ФОТО)

Юлія Субота  |  Вівторок, 16 грудня 2014, 17:36
Відомий художник та колекціонер пропонує на огляд публіки унікальну збірку ікон на склі.
Остап Лозинський представляє "Червоні образи" - гуцульські та покутські ікони на склі (ФОТО)

Відомий український художник та колекціонер Остап Лозинський сьогодні презентує львів`янам частину своє унікальної колекції, а саме збірку "Червоні образи", до якої увійшли цікаві та нестандартні гуцульські та покутські образи на склі. 

Лозинський не просто зібрав колекцію цікавих робіт, він зумів віднайти автентичні образи гуцульської та покутської тематики, зібрати їх разом й представити на огляд публіці.

До експозиції увійшло близько 40 образів, у яких переважає насичена кольористика, здебільшого червоних відтінків. Зображення, попри нескладність окремих ліній, разом поєднуються у цікаве та нестандартне бачення образів святих, сцен із Біблії тощо. 

Загалом, іконопис на склі - це надзвичайно цікава сторінка українського народного мистецтва, про яку знає насправді н так вже й багато людей. Тож "Червоні образи" - це чудова нагода ближче познайомитись із іконописом на склі по першоджерелах. 

До слова, декотрі із робіт, що увійшли до колекції Остапа Лозинського, були придбані його батьками кілька десятиліть тому. Вся ж колекція сформувалась протягом останніх років.

До рідкісних і особливо цінних ікон збірки належить ікона архистратига Михаїла, що побиває Диявола, а також потрійна ікона зі св. Миколаєм, Розп’яттям та Покровом Богородиці. 

Ось такі "Червоні образи" були дуже поширеними у сільських хатах з XVII до початку XX століття в околицях Коломиї, Богородчан, Кутів, Косова, Космача, Чернівців, Вижниці. Але от у храмах фактично не побутували. 

На власні очі побачити іконопис на склі ви можете у галерея сучасного сакрального мистецтва Iconart, що на вулиці Вірменській, 26. Виставка триватиме до 20 січня.  

 

 

 

comments powered by HyperComments