Після 6 місяців пекла в АТО львівські десантники можуть не отримати відпусток

Валерій Шмаков  |  Четвер, 18 вересня 2014, 18:03
Бійців 80-ї аеромобільної бригади, які 3-4 вересня повернулися до Львова із зони АТО можуть найближчим часом знову відправити на Схід. Про це у коментарі для Справжньої Варти розповіли батьки військовослужбовців.
Після 6 місяців пекла в АТО львівські десантники можуть не отримати відпусток

Зокрема, після 6-ти місячного перебування у зоні АТО десантникам 80-ї бригади ВДВ командування дало 10 днів для реабілітації. І хоч 10-ти денний термін уже сплив, за словами родичів військовослужбовців, їм гарантовані законом 35 днів відпустки. Тож аби отримати відповіді на свої запитання матері десантників уже не перший день збираються біля воріт військової частини, очікуючи на зустріч з керівництвом.

Водночас, як повідомив керівник Західного регіонального медіа-центру Міноборони України Олександр Поронюк, частина військовослужбовців уже мали відпустки взимку.

«До того ж, аеромобільні війська, - це не добровольчий батальйон, який сам вирішує де і коли йому воювати, тож на шевроні 80-ї аеромобільної бригади недаремно написано «Ніхто крім нас», - зазначив Поронюк.

Проте, як розповіла пані Оксана, мати 18-ти річного десантника, який повернувся з АТО і зараз перебуває на лікуванні у госпіталі, в лютому він і справді отримав відпустку. Проте не відомо на якій підставі, адже він не встиг відслужити навіть року.

«Він склав присягу в кінці листопада і до відправлення в АТО відслужив всього 2 місяці. Та й тиждень відпуски він недоотримав, бо 8 березня їх уже забрали на Схід». – розповідає мати бійця.

Також за словами самих десантників, по приїзді з АТО із кожним з солдатів мав поговорити психолог, кожен мав пройти військово-лікарську комісію, чого не було зроблено.

«Наші діти повернулися вже не ті, що поїхали, їм всім потрібне медичне обстеження. Яке у них тепер здоров’я після того як вони пили воду з радіатора автомобіля ?  Я сама добивалася щоб мого сина, який контужений, має головні болі і високий тиск поклали в госпіталь. Але це командування мало дати йому скерування», - каже пані Оксана.

У свою чергу, як прокоментував Олександр Поронюк, бійці по поверненні з АТО перш за все спішили зустрітись з рідними, про психолога згадали чомусь лише тепер.

Коли саме львівських десантників планують відправляти в АТО наразі невідомо. Проте, за ухилення від поїздки, як стверджують родичі бійців, з боку командування навіть звучать погрози солдатам кримінальною відповідальністю.

Також матері військових вимагають у командування частини показати особові справи десантників 80-ї аеромобільної бригади, аби з’ясувати на якій підставі їх відправили на Схід на цілих 6 місяців.

«В антитерористичній операції військовослужбовці приймати участь не мають права, цим займаються тільки спецназ і внутрішні війська. Чому наших дітей контрактників кинули в зону АТО?», - запитують матері.

Окрім цього, за їхніми словами, більша частина спорядження десантників згоріла в луганському аеропорту під час обстрілів , тож в черговий раз їхати в зону АТО уже немає з чим. Командування у свою чергу запевняє, що все необхідне їм нададуть у місті Чугуєв, Харківської області.

Відтак, аби отримати відповіді на свої запитання матері десантників сьогодні звернулися у військову прокуратуру .

comments powered by HyperComments