Бійців Нацгвардії, які повернулись з АТО, у Львові зустрічали вигуками «Герої!» (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Понеділок, 15 вересня 2014, 23:42
Сьогодні, 15 вересня із зони АТО до Львова повернулося 180 бійців Львівського полку Національної гвардії України. Полк брав участь у звільненні м. Дзержинськ, Маріуполь та Лисичанськ, виконував службу на блокпостах.
Бійців Нацгвардії, які повернулись з АТО, у Львові зустрічали вигуками «Герої!» (ФОТО)

Зустріти героїв АТО під військову частину прийшли рідні та близькі нацгвардійців, а також школярі із українськими прапорами та плакатами. Колону військових вони зустрічали із вигуками «Герої!».

Як розповів Начальник управління Західного територіального командування Національної гвардії України, генерал-лейтенант, Юрій Алеров , це вже друга ротація львівського полку, під час якої бійці пробули в зоні АТО понад 50 діб. За його словами, тепер для відпочинку та відновлення сил нацгвардійці отримають не менше 10 діб.

Нажаль не обійшлося і без втрат. З початку АТО загинуло 2 військовослужбовця львівського полку Нацгвардії, також 4 отримали поранення.

Водночас, як запевнив Юрій Алеров, на сьогоднішній день проведено ротацію всіх частин Західного територіального командування Нацгвардії, за виключенням двох, які залишаються у Маріуполі. Це близько 200 чоловік. Окрім цього, в зоні АТО перебуває загін спеціального призначення Національної гвардії.

Як розповів офіцер з організації дозвілля полку Андрій Андрухів, який також повернувся зі Сходу, сьогодні сил і засобів для АТО вистарчає, та все залежить від командування. Водночас, запевняє, що проблем з керівництвом у їхньому полку не виникало. Зізнається, що іноді все ж було страшно, та каже що не боїться тільки людина, яка має маніакальну шизофренію.

«Всі нормальні люди бояться. Але якщо хлопці збоку і тебе підтримують то вже переживаєш не за себе, а за товариша, щоб всі залишились живі-здорові», - говорить Андрухів.

На запитання як ставиться до оголошеного перемир’я, каже – «як військовий ставлюся позитивно, як людина – негативно, тому що військові його не відчувають».

«Звичайно зміни є, обстрілів стало менше. Але російські війська підійшли на дуже близьку відстань, ми їх навіть бачили. Не знаю чи це називати перемир’ям, чи передислокацією. Наскільки вистарчить того перемир’я будемо бачити по ситуації в країні. Це не нам судити. Ми люди військові в політику не ліземо, ми виконуємо завдання», - зазначив Андрій Андрухів.

Водночас, за словами Юрія Алерова автоматами і гарматами ніколи порозуміння не досягнути, тож «треба сідати і домовлятися щоби людям було краще».

«Думаю у нас є перспективне майбутнє, бо ми починаємо розмовляти на Сході одною мовою. Це дуже важливо. Особливо на тих територіях, які ми звільнили і де відбулось закріплення державності. До прикладу, сьогодні дуже плідні стосунки з громадськими організаціями в Словянську», - каже Начальник Західного територіального командування Нацгвардії.

comments powered by HyperComments