Через трамвайну аферу у Львові ледь не побилися під прокуратурою (ФОТО, ВІДЕО)

Валерій Шмаков  |  Середа, 27 серпня 2014, 22:39
Сьогодні, 27 серпня, під стінами прокуратури Львівської області активісти встановили намет та барикади з автомобільних покришок, вимагаючи завершити розслідування кримінальної справи щодо закупівлі трамваїв за завищеною ціною.
Через трамвайну аферу у Львові ледь не побилися під прокуратурою (ФОТО, ВІДЕО)

В знак протесту проти затягування розслідування справи Громадянська компанія «Платформа вільних людей» спільно з ГО «Вартові Закону» розпочали безстрокове пікетування прокуратури. Учасники акції вимагають притягнення до відповідальності екс-керівника ЛКП «Львівелектротранс» та засновника ТОВ «Сармат» Андрія Федоренка.

На акцію протесту прийшло декілька десятків людей, серед яких було чимало підлітків. Пікетувальники одраз ж стали вимагати зустрічі з прокурором Львівської області Миколою Гошовським. Зрештою, прокурор таки вийшов до людей, проте це тільки розбурхало пристрасті. Частина активістів стояли мовчки, в той час як інші поводились дуже емоційно, звинувачуючи прокурорів у тотальній бездіяльності та продажності. У встановленому поряд наметі активісти розпочали збір підписів за недовіру прокуратурі.

А коли до пікетувальників підійшов сам Андрій Федоренко, аби захистити своє ім’я, суперечка, що виникла ледве не переросла в бійку. Цікаво, що спершу лідери активістів звинувачували його у розкраданні коштів, а згодом взагалі намагались прогнати як провокатора.

«Ми вимагаємо від прокуратури логічного завершення кримінальної справи по закупівлі трамвайних вагонів у 2008-му році. Як за стільки часу прокуратура не спромоглася притягнути винних до відповідальності? Бачимо, що працює покровительство вищих ешелонів органів місцевого самоврядування. Андрій Федоренко має понести відповідальність за те, що Львів втратив 4 млн.грн», - каже голова Громадянської компанії «Платформа вільних людей» Любомир Пелех.

У свою чергу прокурор Львівщини Микола Гошовський нагадав, що до сьогоднішнього дня жодних звернень від ГО «Вартові Закону» стосовно даної кримінальної справи не було. За його словами, він дізнався про це питання тільки сьогодні, бо не знав про існування кримінального провадження 2009 року. Начебто між іншим, він уточнив, що саме провадження знаходилось в слідчому відділі Франківського райвідділу міліції, який найбільше постраждав у Ніч гніву. Та все ж, прокурор визнав, що ця інформація його цікавить і пообіцяв забезпечити належне розслідування.

За його словами, на закупівлю 22 вживаних німецьких трамваїв комунальним підприємством «Львівелектротранс» у 2007-2008 роках було витрачено 10,5 млн. грн. Та ревізія у 2009 році виявила порушення при закупівлях.

«Питання зводилось до того, що не повністю були виконані умови договору, бо трамваї після поставки доукомплектовувалися, на що було витрачено більше 600 тис грн», - зазначив прокурор.

Він нагадав, що трамваї закуповувались у двох німецьких фірм, які належать до комунальної сфери. Закупівля відбувалася в 2 етапи.

«Порушення полягали в тому, що до закупівлі трамваїв мало відношення ТОВ «Сармат», керівником і власником якого був Федоренко. Під час першої закупівлі вагонів він був керівником цієї фірми. Коли відбувалася закупівля другої частини він вже був директором ЛКП «Львівелектротранс», - розповідає Гошовський.

Проте, кримінальне провадження порушене у 2009 році довгий час не розслідувалося у зв’язку з тим, що винні особи оскаржували його в судах. Лише 17 червня 2013 року це провадження повернулося в прокуратуру, де його було внесено в реєстр.

«Була призначена економічна експертиза з приводу оцінки вартості трамваїв. Та проблема в тому, що згідно оцінки експертів трамвай коштував 140 тис.грн, а реальна вартість яку показала фірма, що  продавала - 440 тис.грн. Відтак, різниця в ціні одного трамваю вийшла 300 тис.грн», - каже Микола Гошовський.

Тож аби з’ясувати справжню вартість цих вагонів.буде зроблено міжнародне правове доручення в Німеччину, Проте, на результати такого доручення за словами прокурора треба буде чекати від 3-6 місяців.

У свою чергу Андрій Федоренко впевнений, що проти нього організовано кампанію, яка покликана дискредитувати міського голову Львова Андрія Садового,

«Вся та каша, яка була затіяна мала на меті дискредитацію міського голови, бо вважалося, що я є представником його команди.  Адже якщо ти працюєш в міській комуналці, всі апріорі вважають, що ти прийшов туди щось красти», - каже Федоренко.

comments powered by HyperComments