«Парад вишиванок» у Львові таки відбувся, хоч і не без ексцесів (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Неділя, 27 квітня 2014, 21:19
Сьогодні, 27 квітня, центром Львова прийшов Марш величі духу, більше відомий як «Парад вишиванок», приурочений до дня заснування першої української дивізії «Галичина». У заході взяло участь близько тисячі осіб, переважно молодих хлопців та дівчат у вишиванках.
«Парад вишиванок» у Львові таки відбувся, хоч і не без ексцесів (ФОТО)

З огляду на можливі провокації на площі перед пам’ятником Степанові Бандері ще за годину до початку маршу чергувало чимало міліції та активістів громадських організацій самооборони.

Як раніше повідомлялося, «Парад вишиванок» проходитиме без будь-якої символіки. Дозволялося лише прапор України. Тож  усіх хто приходив на площу маючи при собі якісь інші атрибути, активісти просили їх сховати. Проте, незадовго до початку параду самі ж організатори принесли на площу великий банер та дерев’яні транспоранти із зображенням золотого лева на синьому фоні – символу дивізії «Галичина».

До-слова такі ж, транспоранти використовувались і під час минулорічного «Параду вишиванок», проте громадські активісти виступили проти, оскільки організатори ще вчора обіцяли що не буде жодної символіки. Відтак між ними розгорілася невелика суперечка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Також декого обурила згадка про Небесну Сотню на банері. Як зазначив громадський активіст Андрій Рожнятовський, своєю згадкою про Небесну Сотню організатори маршу ображають Давіда Кіпіані, та Сергія Нігояна які не були в СС «Галичині».

 «Небесну Сотню згадували вчора на панахиді в соборі Св.Юра, але нести із нею банер під час ходи присвяченій створенню дивізії «Галичина» я вважаю абсолютно недоречно, тому що це рани наших батьків, братів і сестер, - сказала Ірина Бойків, донька дивізійника Василя Бойківа і сестра героя Небесної Сотні Володимира Бойківа.

Відтак, після нетривалої суперечки, організатори таки погодились не використовувати банер та залишили його в автобусі активістів. Проте щойно пролунав у мегафон заклик починати марш учасники почали розбирати транспоранти із золотими левиками і ставати в колону, яка одразу ж рушила вулицею Степана Бандери. Активісти їм не перешкоджали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Незважаючи на те, що «Парад вишиванок» обіцяли провести мовчазною ходою, дорогою ведучий все ж почав скандувати у мегафон «Слава Україні!», на що учасники маршу відповіли «Героям Слава!» Також під час ходи молодь скандувала: «Галичина -дивізія героїв», «Бандера- Шухевич – герої України», «Ми львів’яни – ми найсильніші» та «Схід і Захід разом».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не обійшлося і без ексцесів. Після згаданих кричалок, один літній чоловік підійшов до ведучого та назвав його провокатором, адже марш мав пройти без жодних гасел. У свою чергу ведучий пояснив, що  таким чином вони «хотіли показати, що не мовчатимуть, коли їм намагаються закрити рота».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хоч усі попередні паради вишиванок закінчувалися вічем під пам’ятником Т.Шевченку, цього року учасники вирішили завершити ходу біля пам’ятника жертвам комуністичних репресій, під який дівчата поклали квіти.

«Тут ми завершуємо ходу. До Кобзаря ми не підемо цього року. Ми підемо тоді, коли Україна звільниться з ярма», - пояснила одна з організаторів Олена Незабудка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Після цього усі охочі вирушили поставити лампадки на Личаківському цвинтарі, біля меморіалу національним героям.   

Також, за словами організаторів, «Парадом вишиванок» вони хотіли виказати солідарність з тими українцями-патріотами, які виходять на вулиці в Донецьку, Харкові, Луганську і Дніпропетровську, знаючи наскільки це ризиковано.

comments powered by HyperComments