Краще пізно, ніж ніколи. Секту Догнала вимагають заборонити

Борис Недільний  |  П'ятниця, 21 березня 2014, 10:34
Львівська облрада взялась за сектантів.
Краще пізно, ніж ніколи. Секту Догнала вимагають заборонити

Днями обранці звернулися до правоохоронців із проханням перевірити на легітимність групу Догнала. Більше того, депутати вимагають заборонити її діяльність.

Варто зауважити, що оперативність реагування обласної ради на духовно-ідеологічні проблеми регіону, м’яко кажучи, викликає сміх. Секта Догнала діє на теренах Львівщини ще з 2008 року і за цей час встигла неодноразово відзначитись доволі одіозними вчинками та меседжами, чим як мінімум потішила українофобів. Релігієзнавці характеризують догналітів  як «тоталітарну секту», вони ж інакше себе називають «Українською правовірною греко-католицькою церквою» (УПГКЦ).

Між іншим, лідер УПГКЦ, громадянин Чехії Антонін Догнал формально вже більше року перебуває у розшуку. Попри такий статус, він безперешкодно проповідує, організовує різного роду демонстрації і проводить богослужіння, зокрема – у Львові. Завдяки оприлюдненим в Чехії  потаємним спискам осіб, які діяли в комуністичні часи, відомо - Антонін Догнал був агентом російських і чехословацьких спецслужб на прізвисько «Тонек». Номерний знак справи − 23064. Діяв він як довірена особа (Důvěrník).

Відтак, викликає подив те, що роками закриваючи очі на ідеологію догналітів, Львівська облрада тільки сьогодні вирішила взятись за наведення ладу. З чим пов’язана така терпимість та лояльність львівської влади до догналітів, пояснити фактично неможливо. Минулоріч львівський медійний простір гудів підозрами про патронат ВО «Свободи» над УПГКЦ. Проте свободівці цю інформацію активно заперечували.

Ось оновні «досягнення» догналітів на теренах Львівщини:

Назад в Росію!

Догнали звернулися із листами до Путіна та Лукашенка, закликавши їх ввести свої війська на територію України. Таким чином, нібито рятуючи Україну від вступу у Євросоюз. Серед громади ж адепти пропагують вступ у Митний союз.

Проти сланцю, на захист Газпрому

Ще один кремлівський слід: догналіти активно виступають проти енергонезалежності України. Видобуток сланцевого газу, яке може позбавити нашу державу газпромісвського ярма, для догналів не що інше як витівки диявола. Із пікетами на захист інтересів Газпрому та проти сланцю сектанти їздять по Галичині.

Багатоликі єретики

Часто сектанти прикривають свою діяльність нібито громадською роботою. «Об’єднання віруючих Української правовірної греко-католицької церкви», «Сім’я під покровом Богородиці», «Молодь за здорове життя», «Голос Господній», «Комітет зі збереження християнської спадщини», «Покров Богородиці», «Союз християнських матерів Львівської області», Золочівська громадська організація «Батьки України». Також вони утримують реабілітаційний центр «Тавор». Окрім того, догналівці створили клон католицької організації «Рух чистих сердець»

Догнали захоплюють українські храми

Чи не улюбленим місцем для збору сектантів став гарнізонний храм св. ап. Петра і Павла УГКЦ  у Львові. Ще з весни 2012 апетити адептів Догнала не втамовуються. Догнали досі хочуть, аби їхні літургії відбувалися  САМЕ в костелі Єзуїтів. Вони провадять свої обряди через гучномовець просто перед стінами храму, ображають прихожан, закликають долучатися до них.

Залякування людей

Навесні практично в усіх школах Золочівського району Львівщини догнали провели так звану «роз’яснювальну» роботу. Під прикриттям ГО «Союз християнських матерів» сектанти залякували учнів та батьків неймовірними історіями про запровадження ювенальної юстиції, згідно з якою держава буде забирати дітей з християнських сімей. Через це деякі батьки готові були забрати своїх дітей зі школи взагалі.
 

comments powered by HyperComments