Одна історія державного рекету

Остап Нетахата  |  Вівторок, 18 березня 2014, 20:28
Ця історія почалася у звичайному селі Грозьово Старосамбірського району, що на Львівщині. Де невеличке фермерське господарство «Грозьово» намагається легально проводити свою діяльність.
Одна історія державного рекету

Почнемо трохи здалеку. Офіційно на папері засновником господарства став Ярослав Вархоляк. Інвестором же став його брат Володимир. Пан Володимир, професор та викладач, народився у селі Грозьово, проте ще з юнацьких літ виїхав до Російської Федерації. Зараз зайнявся бізнесом у Кореї. Щоб якось допомогти рідному селу, вирішив заснувати фермерське господарство. І, як розповів пан Ярослав, від самого початку справи вирішили проводити законно.

Новостворене підприємство орендувало 2 гектари землі біля села. Створення легального підприємство радо вітали як сільська рада, так і районна влада. Тому що, окрім забезпечення людей роботою керівники господарства допомагають в покращенні інфраструктури села загалом.

Та одного дня до ФГ АПК «Грозьово» завітав державний інспектор сільського господарства Держсільгоспінспекції в Львівській області Фурдичко Василь Іванович. І саме він помітив нецільове використання земельної ділянки та самовільне спорудження будівель на території орендованої землі. Також він зазначив, що у результаті будівництва споруд було знесено верхній родючий шар ґрунту.

Це коротка версія історії. Тепер розглянемо трохи детальніше.

Як розповів засновник Ярослав Васильович від виникнення ідеї заснування господарства було вирішено робити все легально. Тому багато часу було витрачено на «паперову» частину роботи. І ось одного дня Ярослав Васильович отримав виклик на аудієнцію до пана Фурдичка щодо перевірки документів на оренду земельної ділянки. Та коли всі документи були надані інспектор на листі паперу написав «2000», що означало щомісячну «данину» інспекторові. Звичайно, інспектор  відмовився  напис «2000» переводити у валюту.

І саме після цього випадку стався візит пана Фурдичка безпосередньо на фермерське господарство. У результаті і було виявлено «численні» порушення, що стали підставою звернення до суду з вимогою розірвання орендної угоди та знесення самовільно збудованих споруд.

На досудовому засіданні сторона-відповідач, тобто ФГ АПК «Грозьово», надала майже всі документи (бо не всі були відкопійовані; решту нададуть у період до судового засідання), що свідчать про законність побудови деревообробного цеху для потреб фермерського господарства  на території орендованої земельної ділянки.

Також думку про те, що інспектор вимагав хабара і, коли його не отримав, вирішив «поквитатися» через очільника прокуратури, висловили й адвокат господарства Іван Макар, і, як би то парадоксально не звучало, сільський голова Грозьово Федір Поліжак, який у судовій справі є позивачем від імені держави і сільської громади.

На досудове засідання сам інспектор Держсільгоспінспекції не з’явився. Пояснення причин неявки суд не отримав. А так хотілося почути його версію конфлікту…

Власне на досудовому засіданні врегулювати конфлікт без позову до суду не вдалося. Суддя Старосамбірського районного суду Марія Лойзик зі згоди сторін призначила наступне засідання на 23 квітня. Сподіватимемося, що на це засідання вже з’явиться пан Фурдичко, або хтось з інспекторів без яких вся картина цієї ситуації просто не може бути цілісною.

Щоб прояснити ситуацію, ми звернулися телефоном до інспектора Василя Фуртичка. Проте останній заявив, що ніякого стосунку до справи не має, і відмовляться коментувати ситуацію.

Власне в Державній інспекції сільського господарства у Львівській області також прокоментувати ситуацію не змогли.

Жителі села дуже переживають за те, як вирішиться ситуація. Для них це чудова можливість працювати вдома, а не шукати щастя на заробітках по-закордонах. Житель сусіднього села Головецько пан Степан розповів про своє бажання працювати на фірмі.

Парадоксальна ситуація загалом виходить… Жителі села, сільська рада, районна влада підтримують ініціативи іноземного інвестора, що своєї діяльністю вже дає роботу селянам. Відповідно, кажучи метафорично, «оживляє» село. На місцях всіх задоволені і не бажають закриття ФГ  АПК «Грозьово». Але «інспекторові із області»  за підтримки прокуратури необхідно позбавити підприємства землі, хоча і не дивно, адже селяни подейкують, що сам Фурдичко колись добряче експлуатував тутешні землі. Якось підозріло це все…

Чикатимемо продовження 23 квітня.

Нагадаймо, що про конфлікт між фермерським господарством «Грозьово» та інспектором Василем Фурдичком вже повідомляли журналісти «Експресу». Тоді інспектор та вище керівництво Держсільгоспінспекції масово «захворіли» і відмовлялися коментувати ситуацію. Як бачимо, пан Фурдичко продовжує ігнорувати ситуацію і виклики до суду, до якого сам і звернувся.

Фото автора

comments powered by HyperComments