"Шева": річ у акцентах (ФОТО)

Наталі Істоміна  |  Вівторок, 11 березня 2014, 00:42
Вчора у Львові відзначали 200 річницю від дня народження Тараса Шевченка. Серед низки урочистостей особливо цікавою стала лекція Богдана Тихолоза «Чому Шевченко?». Літературознавець виступив у Вуличному університеті в рамках програми «Шева».
"Шева": річ у акцентах (ФОТО)

 Лекція мала дуже мало спільного із академічним форматом, оскільки прозвучало багато цікавих і досі маловідомих фактів. Образ Шевченка, який постав зі слів Богдана Сергійовича, можна охарактеризувати словами Юрія Макарова, які зацитував Тарас Прокопишин, організатор ВУ: «Такий живий Шевченко значно ширший, ніж депресивний дідуган з пам'ятників. Річ у акцентах».

Тарас Прокопишин прокоментував той факт, що захід називається «Шева». З його слів, це викликало неоднозначну реакцію, особливо у старших людей. Організатор запевняє, що у такий спосіб він разом із колегами намагалися апелювати до молодіжної аудиторії. «В принципі, у цьому немає нічого дивного, тому що різні покоління - це різні бачення, а різні бачення - це різні підходи. Ми не хочемо його возвеличувати просто через те, що всі його возвеличують. Нам цікаво більше дізнаватися і більше розуміти. Нам цікаво говорити про Шевченка не лише з позиції великого Кобзаря, а й з позиції простої, нормальної людини» - розповідає Тарас Прокопишин.

Богдан Тихолоз, задаючи характер лекції запевнив, що про Шевченка важливо говорити «живою мовою про живу людину і з живими людьми».

«Здавалося б пора така, що не до літератури і в тому числі не до Шевченка. Здавалося б, на перший погляд, адже є теми важливіші: Крим, Росія, Путін, війна, Майдан, Євросоюз. Не буду сперечатися, адже теми важливі.  Проте, попрошу без коментарів. Цитати з новин про Януковича і його партію. «Як Україну злії люди. Присплять, лукаві, і в огні. Її, окраденую, збудять...» («Мені однаково, чи буду...» Т. Шевченка); про сподівання Януковича щодо російських кредитів: «а цар.. Самодержавний государ! Лизав у ліктора халяву, Щоб той йому на те, на се… Хоч півдинарія позичив (Т. Шевченко)» - зазначив Богадан Сергійович. Так, науковець аргументував актуальність теми Шевченка у цей буремний для країни час.

Таким чином науковець довів, що зараз як ніколи доречно говорити про Кобзаря. Його 200-річний ювілей набуває особливого значення на фоні подій, що відбуваються.

Фото Тараса Кирилича

 

comments powered by HyperComments