Львів прийняв перших татар-біженців з Криму (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Середа, 5 березня 2014, 22:20
Львівщина продовжує приймати та надавати тимчасове житло мешканцям Криму, допоки на півострові зберігається напружена ситуація. Так, сьогодні, 5 березня, потягом Сімферополь-Львів до нашого міста прибуло 26 кримських татар. В основному – багатодітні сім'ї, які шукають притулку для своїх дітей.
Львів прийняв перших татар-біженців з Криму (ФОТО)
Зустрічати кримчан на пероні залізничного вокзалу спеціально прибув голова Львівської облради Петро Колодій. Як нагадав він журналістам, ініціатива запросити на Львівщину мешканців Криму, які зараз перебувають в небезпеці, виникла під час останньої позачергової сесії Львівської облради, на якій було прийняте звернення до кримчан.
 
«Після цього до нас стало звертатися дуже багато мешканців Львівщини та власників санаторних і готельних комплексів, які готові приймати цих людей. Окрім цього, було оголошено гарячу лінію, на яку зголошуються кримчани, які хочуть прибувати на Львівщину. Сьогодні станом на 12.00 загалом зголосилося приїхати до Львова з Криму вже близько 220 осіб. Серед них 110 дітей», - повідомив Петро Колодій.
 
А залишатися в Галичині кримчани, каже Колодій, зможуть стільки часу, скільки буде потрібно. Також, за його словами, ініціатива приймати в себе гостей з Криму, яка виникла на Львівщині, вже поширюється на всю Україну.
 
«До нас на гарячу лінію телефонують також мешканці інших областей, зокрема – Харківщини і Дніпропетровщини, які теж готові приймати людей і просять, щоб ми надавали їм інформацію», - каже голова обласної ради.
 
У свою чергу, як повідомив активіст Громадського сектору львівського Євромайдану Олег Коляса, сьогодні, через великий наплив приїжджих, активісти, які займаються розселенням кримчан у Львові, заледве встигають приймати таку кількість людей.
 
«Спершу приїжджали лише потягами, а тепер вже й власними автомобілями. Сьогодні на Львівщині близько 100 чоловік розміщено лише тільки по приватних квартирах, не кажучи вже про хостели та готелі. Зараз з’явилася проблема, що кримчани, не доїжджаючи до Львова, зупинилися десь по дорозі, де їм запропонували житло. Люди звонять і пропонують їм через знайомих і забирають їх до себе», - розповідає активіст.
 
«Більше того, бізнесмени з Криму зголосилися допомогти у харчуванні. Також одна приватна школа зголосилася займатися з приїжджими дітьми віком від 3 років до 5 класу. А у басейні СШ №  97 готові безкоштовно займатися з дітьми плаванням. У Східниці є можливість прийняти 100 чоловік, також готова допомогти Асоціація готелів та хостелів Львова. Окрім цього, до нас телефонували екскурсоводи, які пропонують організувати для приїжджих культурну програму», - додає Олег Коляса.

 

comments powered by HyperComments