Як львівські медіа дотримувались стандартів під час революції?

Наталі Істоміна  |  Середа, 5 березня 2014, 11:17
Завдяки революції якість журналістики стала значно кращою. Такий висновок оприлюднив Роман Шостак, модератор Львівського прес-клубу на засіданні «Майданна журналістика": що домінує - професіоналізм чи громадянська позиція?». Експерт також зазначив, що про такий результат дозволяє говорити моніторинг ЗМІ у період з 22 січня до 2 лютого 2014 року.
Як львівські медіа дотримувались стандартів під час революції?

    Експерт зауважив, що подібні моніторинги Львівський пресс-клуб проводить щомісяця вже третій рік. «Несподівано, на мою думку, результати моніторингу показують, що середній показник дотримання 6 журналістських стандартів зростав. У листопаді було 3,42 бала, у грудні 3,8 бала, а у січні 4,06 сотих бала» - зазначає модератор. На його думку, попри всю умовність десятих і сотих відсотків зростання, тенденцію видно.

    Роман Шостак розповідає, що в листопаді у журналістів з’явився додатковий емоційний фактор у вигляді Євромайдану і одразу вказує на журналістські пороки. «Тут вже можна не дуже дбати про баланс думок і не дуже вдаватися в історію фактів подання. Десь можна сплутати відокремлення факту від власної думки, але процес відбувся позитивно. Найвищий середній бал з дотримання 6-ти професійних стандартів у січні здобула газета «Ратуша» - зазначає модератор. Модератор вважає, що це дещо несподівано в контексті останніх місяців. Вона випередила «Львівську пошту» та «Експрес». Хоча саме «Експрес» за шістьма показниками журналістських стандартів стабільно перебуває серед лідерів.

    «Про газету «Ратуша» можу сказати, що, безпосередньо вдалося не тільки дотримати баланс думок, відокремити факти від думок, але вдалося поєднати і об’єктивно та суб’єктивно журналістів у гарячих точках майданних. Це хоч і не зараховується у плюси стандартів, але викликає підвищений рівень довіри у читача. Адже, якщо читач знає, що головний редактор чи журналіст перебуває саме на місці подій, а не з чужих слів про це пише, то довіра значно зростає» - розповідає експерт.

    Роман Шостак вважає, що журналістам було важко в тому сенсі, що вони мають дуже багато серйозних конкурентів. Це блогери і всі люди, які мають комп’ютери і можуть створити акаунт і писати до соціальних мереж.

Фото: Львівській прес-клуб

comments powered by HyperComments