Владоохоронні/владопохоронні точки опору

Наталі Істоміна  |  П'ятниця, 21 лютого 2014, 14:31
Нещодавно у рамках двогодинного марафону в Прес-клубі Львова виступив Руслан Тополевський, відомий правозахисник. Слуга Феміди розповів, як виглядає ситуація, що склалася у правовому вимірі. Що стосується владних точок опору, то гра слів владоохоронні/владопохоронні невипадкова. Адже, нещодавно львівські владоохоронні точки стала потенційно владопохоронними, перейшовши на бік народу.
Владоохоронні/владопохоронні точки опору

    Руслан Тополевський - кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права Львівського державного університету внутрішніх справ. Правозахисник є експертом і тренером програм та проектів Харківської правозахисної групи, а також Центру правових та політичних досліджень «СІМ».

    Правник розповів, що не можна вважати, що на правах людини поставлена крапка тільки тому, що представники держави зробили дії, які забороняються протоколом про Женевські конвенції. «Я швидше сказав би про те, що таке право останнім часом у країні стало великим питанням. Ми переживаємо ситуацію, коли те, що відбувалося у головах багатьох керівників держави вихлюпується на вулицю. Право стає фікцією. Права людини – це те, що існує не зважаючи на те визнає їх держава чи ні. Європейська конвенція з прав людини ратифікована і продовжує діяти незалежно від того чи порушує держава ці права чи не порушує» - розповідає правозахисник.

    Щодо руйнації приміщень правоохоронних органів у Львові, Руслан Тополевський зазначає, що люди, які це роблять, не думають про те, що раніше чи пізніше це доведеться відновлювати. Питання постане в тому, де брати гроші на відновлення. І відповідь напрошується сама собою: із податків, які швидше за все стануть значно більшими.

    «Коли маса підхоплена певною ідеєю, дуже мало людей може подумати і зупинитися. Найбільше питання, яке стоїть у мене – це чому це відбувається у Львові? Бо не потрібно їхати у Київ? В Києві немає точок куди направити свій гнів?» - дивується правозахисник.

    «Якщо ми говоримо про концепцію розподілу, то безумовно одна із таких концепцій щоб Західна Україна залишилася сама по собі, а з рештою України буде відомо, що робити. Я скептично до цього ставлюся тільки по одній причині: багато хто вважає, що має місце конфлікт між Сходом і Заходом. Насправді конфлікт полягає зовсім не в тому. Конфлікт полягає в тому, що є люди, які дозволяють собі робити багато того, що не дозволяли до того. Ми бачимо ситуацію, коли фактично державний бюджет слугує засобом наповнення приватних бюджетів. Воно не могло продовжуватися так довго і раніше чи пізніше воно все одно вибухнуло б. Питання в тому, чи цей вибух буде місцевого значення, чи матиме резонанс на всій країні» - розповідає Руслан Тополевський.

Фото: Новий погляд

 

comments powered by HyperComments