Олександр Неберикут: „Повинно бути фінансування самооборони”

Наталі Істоміна  |  П'ятниця, 21 лютого 2014, 14:27
Олександр Неберикут, експерт ГМ «ОПОРА» та громадський активіст, вважає, що людей, які здійснюють самооборону, потрібно фінансувати. Таку думку висловив експерт у рамках двогодинного марафону Прес-клубу ГІТ у Львові. Активіст вважає, що ентузіазм коли-небудь закінчиться, тоді як паралельні до влади структури повинні працювати.
Олександр Неберикут: „Повинно бути фінансування самооборони”

    Олександр Неберикут вважає, що вцілому у Львові ситуація є такою, що подразником може стати будь-що. «Я пам’ятаю акцію "Україна без Кучми" у 2001 році, коли боялися що будь-який насильницький спротив може бути дискредитований провокатором. Зараз цього немає. Коли починалися перші акції на Євромайдані, там дуже уважно ставилися до того, щоб не було провокаторів. Багато людей намагалися в корені гасити будь-які провокації. Ситуація затягнулася і триває таким чином, що вже не зрозуміло,  де бачити провокацію, а де вестися на той настрій, який є» - вважає експерт.

    Щодо розв’язання ситуації, то Олександр вважає, що певного шаблону немає. «Ми всі шоковані вбивствами і жорстокістю, але якщо повертаємося до глобальних речей, то говоримо про перезавантаження країни і тотальну зміну системи. Це неможливо змінити у короткостроковій перспективі. Єдиний шлях – це створення паралельних структур. У нас вже три місяці триває євромайданівська подія і успішних паралельних структур ми поки що не створили. Це наша невдача. В нас багато витривалих людей, проте мало організаторів у всіх середовищах. І в політичних, і в громадських. Мало організаторів, які б створювали живі структури. Як би не закінчилася ця ситуація, паралельні структури мають існувати. Чи вони підтримуватимуть нову владу чи існуватимуть альтернативою, яка захищатиме людей у небезпеці» - розповідає експерт.

    Активіст наголошує, що в першу чергу має на увазі центральні паралельні структури: починаючи від паралельного уряду, але закріплено на рівні місцевого самоврядування. Потрібно вести мову про фіскальні органи, які могли б акумулювати ресурси, які підтримували б паралельні структури.

    «Кожен повинен дати для себе відповідь на питання, коли ми кажемо «що робити?» і «скільки часу для цього є?». Якщо тиждень, то потрібно все ламати і трощити, якщо присвячувати цьому багато часу, тоді потрібно своєчасно сказати чи готові люди працювати у паралельних структурах і самоорганізовуватися. Але для цього потрібен не день, не тиждень і не рік» - резюмував Олександр Неберикут.

Фото: iPress.ua

comments powered by HyperComments