Українці в Росії вже не автономні

Станіслав Аланін  |  Середа, 24 листопада 2010, 21:35
Національно-культурна автономія українців ліквідована Верховним судом Росії

Верховний суд Російської Федерації за заявою Міністерства юстиції виключив Федеральну національно-культурну автономію українців з реєстру юридичних осіб. Мотивація цього рішення поки що не обнародована, тому важко зрозуміти його причини. Діяльність автономії була призупинена Мінюстом Росії ще понад рік тому через  начебто виявлені порушення господарської діяльності автономії. Відповідно до закону  1996 р. у Російській Федерації національно-культурна автономія це громадське об'єднання людей, поєднаних спільною мовою та загальними елементами етнічної культури. Подібні автономії можуть створюватись як на федеральному рівні, так й в окремих адміністративно-територіальних одиницях. Загалом їх у 2006 р. нараховувалось понад 500.

Конфлікт між Міністерством юстиції та керівництвом Федеральної національно-культурної автономії українців у Росії спалахнув у 2009 р. Комплексні перевірки  автономії виявили порушення в її діяльності. Проте, голова організації українців Валерій Семененко попри примусове призупинення діяльності автономії продовжив свою публічну активність. Він був серед організаторів заходів пам'яті жертв Голодомору, виступав на радіо. Мінюст розцінив це як порушення та звернувся до суду. В.Семененко натомість стверджує. що в громадських заходах  з осені 2009 р. брав участь лише як приватна особа. Він припускає, що міністерство керувалось політичними мотивами. 

Рішення Верховного Суду Росії про українську автономію можна буде оскаржити після публікації повного тексту рішення, але вже сьогодні В. Семененко пообіцяв скаржитися до Європейського суду.

 

 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 




 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

comments powered by HyperComments