Чи потрібен українцям Second Hand?

Жанна Титаренко  |  Середа, 22 вересня 2010, 17:07
В Україні вже почалися різні акції протесту проти закриття крамниць Second Hand. Мешканці Харкова сьогодні теж були змушені вийти на Майдан Свободи і вимагати від влади продовження дозволів на торгівлю дешевим одягом.
Чи потрібен українцям Second Hand?

Люди масово скаржаться на катастрофічний брак грошей, і не лише на одяг, а й на продукти харчування та ліки.

Влада таке рішення мотивує тим, що дешевий одяг з Європи та США гальмує виробництво і продаж одягу українського виробника. Але тут одразу ж виникає питання: чому тоді влада не забороняє продаж б/у мобільних телефонів? Адже такий товар у багатьох випадках є краденим. Чому не забороняють продаж старих музичних інструментів, велосипедів, магнітофонів?..

З іншого боку, якщо ж дешевого одягу придбати буде ніде, то ним торгуватимуть підпільно. Адже в Україну щороку надходило понад 100 тисяч тон гуманітарної допомоги з одягу і взуття. Звісно, що на даний момент, якісь недопродані запаси лишились.

Крім того, в невеликих торгових точках Second Hand не спостерігалося різкого обвалу цін і повного розпродажу товару. Навіть в оголошеннях можна зустріти вакансію продавця товарів із Second Hand.

Якщо ж все таки торгівля речами із Second Hand повністю припиниться то після цього виникнуть як позитивні так і негативні явища. Адже відомо, що в тому ж таки магазині Second Hand люди часто купують речі, за які сплачують майже як за нові. Це і ті самі шкіряні потерті куртки, і облізлі хутряні шуби, і всілякі сукні тощо. За такі ношені речі продавці часто прохають більше 500 гривень. І дехто з людей погоджується, вважаючи, що краще придбати все ж таки стару шубу з натурального хутра ніж синтетичну нову.

Дуже шкода також тих дітей, яких на випускний вечір батьки відправляють у ношених сукнях із Second Hand. Якщо не панікувати і добре подумати, то можна купити нову тканину десь за 50 гривень, і якщо не замовляти занадто складної моделі, то в ательє можна вкластися в 120-150 гривень. У магазинах Second Hand за такий одяг прохають від 250 гривень за штуку.
Є також ті люди, які приходять у Second Hand і купують усе що підходить за розміром. Така «хвороба одягу», особливо у жінок, забирає дуже багато грошей і часу.

Закриття торгових точок Second Hand матиме позитивні наслідки, але в той же час, малозабезпечені сім’ї, у яких не вистачатиме грошей на нове взуття і одяг будуть різко вирізнятися серед інших. У школах з такими дітьми будуть менше спілкуватись однолітки. А що таке дитяча психіка і її травми? Така людина потім може все життя заздрити за одяг іншим або ненавидіти тих у кого він кращий.

Інші люди, в яких прибутки не є великими будуть більше заощаджувати на продуктах харчування, оздоровленні тощо. Адже навіть зараз, коли існує продаж дешевого одягу багато студенток майже всі кошти витрачає на гарне вбрання і косметику. Якщо придивитись до молодих вчительок і працівників офісу, то одразу можна зрозуміти, що більшу частину зароблених грошей вони витрачають на одяг.
Якщо крамниці Second Hand остаточно зникнуть, то це також може спричинити підвищення цін на нове взуття та одяг. Тобто люди будуть змушені масово працювати на сам одяг, або ж ходити обідраними.

 

comments powered by HyperComments