За результатами одного опитування про місцеві вибори у Харкові

Володимир Воля, незалежний експерт  |  П'ятниця, 30 липня 2010, 13:01
Минулого тижня були оприлюднені результати соціологічного опитування «Політичні настрої жителів Харкова напередодні майбутніх місцевих виборів», проведеного 14-21 липня соціологічною лабораторією „Академічні ініціативи”.
За результатами одного опитування про місцеві вибори у Харкові

Згідно з його результатами, для 46% респондентів велике знання має, яка партія висунула кандидата на посаду міського голови (для 19% опитаних це не має значення взагалі, а ще 35% вагалися відповісти).

За М.Добкіна (голова Харківської ОДА, попередній мер, голова облорганізації ПР) готові проголосувати 21,5% опитаних (перший результат), за А.Авакова (лідер обласного БЮТ, облорганізації ВО „Батьківщина”, попередній голова Харківської ОДА) – 12,9% (другий результат), за Г.Кернеса (виконуючий обов’язки Харківського міського голови, голова міськорганізації ПР) – 10,3% (третій результат), за О.Ярославського (президент компанії DCH, президент ФК «Металіст») – 7,5% (четвертий результат), за О.Фельдмана – 6,4%, за А.Александровську (керівник обкому КПУ, народний депутат) – 5,9%, за А.Моченкова (голова облорганізації „Сильної України”) – 2,9%.

Отже, респондентам були запропоновані 2 кандидати від ПР – М.Добкін та Г.Кернес. Висунення кандидатами в мери представників не просто однієї партії, а однієї команди в житті є неймовірним випадком. Одночасна участь обох згаданих політиків у виборах мера Харкова є просто нонсенсом. Разом вони, як представники однієї партії, отримують 31,8%. Якщо М.Добкін вирішить піти з посади голови Харківської ОДА та взяти участь у виборах мера, то він отримає перемогу. Але що буде, якщо М.Добкін не братиме участі у виборах мера?

Кандидат від ПР Г.Кернес згідно з результатами опитування має невелику різницю з головним конкурентом – А.Аваковим. Це 2,6%. Оскільки партійна приналежність кандидата є важливою для 46% опитаних, а за ПР готові проголосувати 38% респондентів, то слід очікувати збільшення рейтингу Г.Кернеса саме за партійними мотивами. При цьому, навіть якщо йому додасться ще хоча б 10% голосів від членів та прихильників ПР, то він отримає свою перемогу на виборах Харківського міського голови. Звісно, якщо він буде єдиним кандидатом від своєї партії.

Рівень підтримки А.Авакова є цілком логічним – 12,9%. Це на 1,31% більше від того результату, який Ю.Тимошенко отримала у Харкові під час першого туру президентських виборів (11,59%). Однозначно, що Арсен Борисович зберігає за собою другу позицію в рейтингу кандидатів незалежно від того, хто братиме участь у виборах мера від ПР – М.Добкін чи Г.Кернес.

Цілком логічним виглядає рівень підтримки А.Александровської – 5,9%. Лідер КПУ П.Симоненко у першому турі президентських виборів отримав на свою підтримку у Харкові 4,54% голосів (у 2004 році – 8,01%), а сама КПУ на парламентських виборах 2007 року отримала по місту 8,55% , у 2006 році – 4,57% голосів виборців. Тобто, рівень підтримки А.Александровської за результатами опитування виявися близьким до середньої арифметичної від наведених президентських та парламентських результатів комуністів.  

Цікавим є рівень підтримки О.Ярославського – 7,5%. Оскільки ця відома у Харкові людина відома не лише своїм значним внеском у підготовку міста до Євро-2012, але й своєю аполітичністю та непублічністю впродовж 5-ти років.

Взагалі-то, в представлених результатах опитування є чимало інтригуючих моментів. Наприклад, рівень відомості керівника обкому КПУ, нардепа А.Александровської склав 40%, а ще 30% респондентів відповіли, що чули таке прізвище, але нічого конкретного сказати не можуть. Наприклад, за попереднього мера В.Шумілкіна, відомого 70% респондентів, висловили готовність проголосувати на виборах лише 1,9% опитаних. Натомість, за лідера облорганізації „Сильної України” А.Моченкова, відомого 12% респондентів, висловили готовність проголосувати 2,9% опитаних. І це при тому, що діяльність В.Шумілкіна оцінили позитивно 21%, опитаних (негативно – 27%). Інформації про те, наскільки позитивно чи негативно оцінюють респонденти діяльність А.Моченкова, взагалі не виявилося.

Згідно з результатами опитування, позитивно оцінили діяльність (у порядку зменшення показника) М.Добкіна – 53% опитаних, О.Ярославського – 48%, Г.Кернеса – 48%, О.Фельдмана – 35%, А.Авакова – 31%, А.Александровської – 26%.  

Загальний огляд результатів опитування виявляє суперечливість позицій по А.Авакову, Г.Кернесу, В.Шумілкіну, іншим. Єдиною людиною, позиції якої за результатами опитування виглядають найменш суперечливо, є О.Ярославський. Індекс довіри йому за шкалою від «-1» до «+1» склав 0,32 (найвищий показник серед потенційних кандидатів на посаду мера). При цьому М.Добкін з індексом довіри 0,2 займає другу позицію в рейтингу. Позитивно діяльність О.Ярославського оцінили 52% респондентів (при рівні відомості в 52%), негативно – лише 6%.

Все це дає підстави для припущення, що оприлюднення результатів опитування є одним із заходів початкового етапу участі О.Ярославського в місцевих виборах у Харкові.

comments powered by HyperComments