Харкiвська опозиція: хто буде захищати Україну?

Володимир Воля  |  Понеділок, 10 травня 2010, 20:03
Наприкінці квітня перші кроки до єднання опозиції зроблено в столиці. Чи триватиме єдність довше травневих свят, побачимо. В Харкові утворено один з перших обласних «Комітетів захисту України». Але обставини його творення не додадуть оптимізму прихильникам опозиції.
Харкiвська опозиція: хто буде захищати Україну?

Президенту Януковичу для перемоги вистачило 12 млн. голосів – третини всіх виборців України. Навіть якщо додати голоси Симоненка і Литвина – членів правлячої сьогодні коаліції, електоральна підтримка влади ледве досягає 40 %. Здавалось би, опозиції є де розгулятися – її фактичний та потенційний виборець у більшості. Його лише необхідно згуртувати і спрямувати на результативну діяльність.

Однак і з об’єднанням, і з ефективністю у наших політиків хронічні проблеми. Сьогодні виглядає так, наче чемпіонській команді хокеїстів намагається протидіяти збірна гімнасток, стрибунів і ветеранів спортивного покеру, притому представників різних континентів.

Харківська «Свобода» оповістила, що саме з її ініціативи вже 30 квітня було утворено місцевий «Комітет захисту України». Інші учасники процесу, звичайно, не в захваті, від поспіху та амбіцій «свободівців». Невипадково, мабуть, на зустрічі в останній день квітня не було перших керівників партійних організацій.

Натомість, керівник прес-служби харківської обласної організації Конгресу Українських Націоналістів Євген Левін заявив, що в Харкові «Комітет захисту України» розпочав діяльність 6 травня. Різночитання також спостерігаються у переліку учасників. Наприклад, обласні організації УНП (голова В.Третецький), УСДП (голова П.Орлов), «Наша Україна» (голова Я.Ющенко) в повідомленні УНІАН взагалі не згадані, хоча агенція «STATUS QUO» називає їх серед засновників.

Але ж подібні «комітети» зовсім не новація, аналогічні структури створювали ще в 2001 р. за часів Кучми. Й такі начебто дрібниці свідчать про небажання опозиції враховувати власний організаційний досвід. Пікантність харківській ініціативі додає невизначеність ситуації навколо БЮТ, провідної, як гадають, сили опору.

Арсен Аваков, що після благословення Юлії Тимошенко, реально претендує на роль лідера місцевої опозиції, проігнорував зустріч із заснування Комітету. Олександр Фельдман, який формально ще належіть до «Батьківщини», жодних заяв не зробив. Традиційно вже мовчить «опозиційний діяч» Ярослав Ющенко.

Перші свої протестні акції харківський Комітет анонсував на 11 травня. Поки що все виглядає дуже традиційно і передбачувано. А між тим, ситуація в 2010 р. зовсім інакша. Найважливіша відмінність для опозиції – її лідери втратили романтичну привабливість часів Майдану. Разом з довірою. Притому цілком заслужено. Сьогодні гарячими заявами та бурхливими мітингами людей далеко не поведеш. Поки що.  

comments powered by HyperComments