Львівські журналісти вже вміють надавати першу медичну допомогу

Наталі Істоміна  |  Субота, 1 лютого 2014, 20:48
У посібнику „Новинна інтернет-журналістика” Олександр Амзин пише, що журналіст це – „самостійна бойова одиниця”. Львівські журналісти віднедавна стали навіть більше, ніж просто бойові одиниці. Працівники медіа пройшли тренінг із надання першої медичної допомоги у Товаристві Червоного Хреста, тому зможуть рятувати людські життя.
Львівські журналісти вже вміють надавати першу медичну допомогу

 Ірина Валько, інструктор з надання  першої медичної допомоги,  розповіла яким чином надавати допомогу у різних нещасних випадках.

 У випадку зупинки серця реанімують в першу чергу людей з артеріальною кровотечею, дітей та непритомних  осіб. Людина непритомна перебуває у горизонтальному положенні, тому поступово дихальні шляхи перекриває язик. Серце не б’ється, особа  не дихає і  5-6 хвилин у такому стані призводять до  кисневого голодування, тому починає відмирати кора головного мозку, так  людина і помирає.

 Ірина Валько наголошує, що перед тим як надавати першу медичну допомогу, потрібно прослідкувати, щоб не було небезпеки для того, хто це робитиме. Для того, щоб визначити чи людина при тямі, слід діяти за  принципом  „Бачу, чую, відчуваю”.  „Отож, бачу що лежить людина, запитую що трапилося, відчуваю – стискаю долоню. Якщо вона при свідомості, то дасть про це знати. Наступний крок –  здушити трапецеєвидний м’яз плеча. Він дуже болючий при стисканні, тому людина при свідомості обов’язково відреагує. Якщо реакції немає – потрібно надавати першу медичну допомогу” –  розповідає інструктор.

 Наскільки потрібні навички, здобуті на тренінгу, п. рина демонструє на прикладі дітей: „Наші діти – це пилососи, які повзають і все збирають. Дитина знайшла цукерку і проковтнула її, але та потрапила не у стравохід, а в дихальні шляхи. Дитина вдавилася і якщо їй не надати допомогу у перші 5-6 хвилин, тоді наступає кисневе голодування мозку. А швидка допомога, на жаль, перші  5-6 хвилин до нас не приїжджає. Тому потрібно негайно видалити чужорідне тіло з дихальних шляхів”. Щоб надати допомогу в такому випадку,  потрібно перевернути дитину животом до низу, пальцями відкрити рот і постукати по спині в районі лопаток. В жодному разі не можна перевертати дитину головою до низу і трусити. Так можна пошкодити суглоби, судини і навіть спричинити крововилив у мозок.

Таким чином львівські журналісти підвищили свою кваліфікацію, щоправда з медичного боку. Тоді як непідготовлені люди формують своє уявлення про першу медичну поміч із чуток, стереотипів, власного досвіду і медичних серіалів, медійники набули корисних навиків завдяки професіоналам Червоного Хреста.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

comments powered by HyperComments