ЛУГОСАД – ювілей на фоні революції

Наталі Істоміна  |  Середа, 22 січня 2014, 23:34
З нагоди ювілею літературної групи ЛУГОСАД сьогодні у львівській книгарні „Є” відбувся вечір, присвячений діяльності групи. Про ЛУГОСАД розповідали учасники угрупування – Іван Лучук та Роман Садловський. На атмосферу події, як і на настрій спікерів, помітно вплинули революційні події країни, проте захід все ж відбувся, адже цьогоріч виповнюється 30 років від часу створення групи.
ЛУГОСАД – ювілей на фоні революції

    ЛУГОСАД був утворений 19 січня 1984 року у Львові. До його складу входять Іван Лучук, Назар Гончар та Роман Садловський. Назва складається із початкових літер прізвищ учасників. «Методологічною основою» творчості групи стала теорія поетичного ар'єргарду (ідею і аргументування теорії висунув і обґрунтував літературознавець Тарас Лучук). Вірші учасників групи перекладені словацькою, польською, білоруською, німецькою, болгарською, англійською, італійською та іншими мовами. Із відходом у Вічність Назара Гончара 21 травня 2009 року  ЛУГОСАД  перейшов вже до історії літератури.

    Учасники групи позиціонували себе як явище маргінальне, проте насправді були вагомою складовою літературного процесу. Угруповування мало свою естетику, літературно-мистецьку ідеологію та власний канонічний корпус поетичних текстів.

    Іван Лучук, пригадуючи становлення групи, розповів, що на початку 80-х років точкою відліку творчого шляху молодого письменника була публікація твору в київському альманаху „Вітрила”. „У ньому потрібно було надрукуватися, щоб мати право називатися літератором” – пригадує поет. Твори Івана Лучука та Романа Садловського надрукували після того, як вони закінчили 5-й курс університету. Вірші Назара Гончара не друкували ще деякий час.

    Поет також розповів, що перша збірка була підготована у 1994 році, проте видана булалише у 1996 році.

    Ювілей групи припав на час революційних подій у країні. Це вплинуло на настрій спікерів та присутніх, проте захід все ж відбувся, оскільки вже давно був запланований.

Фото: „Химера”

comments powered by HyperComments