Вчорашні протести продемонстрували – ще не вмерла Україна! - історик Володимир В’ятрович

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 20 січня 2014, 08:13
Львівський історик та активний діяч Громадського сектору Євромайдану Володимир В’ятрович, заявив, що наразі однозначно оцінити вчорашні події в Києві неможливо, але вони продемонстрували - ще не вмерла Україна!
Вчорашні протести продемонстрували – ще не вмерла Україна! -  історик Володимир В’ятрович

«Протест перейшов у третю фазу. Першою була громадсько-молодіжна, яка завершилася розгоном 30.11. Друга - партійно-політична тривала з 1 грудня до 19 січня. Фазу, яка наступила вчора, поки важко означити. Але відчутна чітка тенденція - кожна наступна радикальніша за попередню. Плюс вчорашніх подій - протест продовжився після того, як опозиція не зуміла запропонувати подальший сценарій його розвитку. Мінуси - протест переріс у насильницькі дії і став практично неконтрольованим. Розчарування опозицією, яке стало основним рушієм вчорашніх подій, базувалося на тому, що люди не отримали відповіді на два головних запити - лідера та плану дій. Те, що відбувається зараз теж проходить без чіткого плану (чіткими і скоординованими є лише дії з атаки кордону міліції на Грушевського, а що далі?) і без означеного лідера (за подіями ніби стоїть "Правий сектор", керівництво якого невідоме). Тому не можливо дати однозначну оцінку цим подіям. Але найважливіше - вони продемонстрували - ще не вмерла Україна!», - прокоментував  Володимир В’ятрович  історик на своїй сторінці у Facebook

Нагадаємо, в центрі Києві вчора після щодонедільного віче опозиції в Києві, мітингувальники, серед яких були й радикально налаштовані активісти, пішли пікетувати Верховну Раду. Однак наштовхнулися на кордон силовиків біля стадіону імені Лобановського. Між силовиками та пікетувальниками приблизно о 15.00 19 січня почалися  сутички, які тривають і досі.  Протестувальники кидали в силовиків каміння і "коктелі Молотова",  ті,  у відповідь стріляли в протестувальників гумовими кулями і застосовували сльозогінний газ і навіть водомети.  З обох боків є десятки поранених. Також спалено кілька автомобілів і автобусів внутрішніх військ та  «Беркуту».

Довідка:

Володимир Михайлович В'ятрович — український науковець-історик, публіцист, дослідник історії визвольного руху, громадський діяч. Кандидат історичних наук, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху (Львів), член наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», екс-директор Архіву Служби безпеки України (2008–2010), редактор наукового збірника «Український визвольний рух» (2003–2008). Один із активістів Громадського сектроу Євроомайдану.

Фото: Facebook

comments powered by HyperComments