„Не такий” – книга для „майже дорослих” читачів

Наталі Істоміна  |  Неділя, 19 січня 2014, 21:32
Нещодавно у львівській книгарні „Є” відбулася презентація книги для підлітків Сергія Гридіна „Не такий”. Новинку представляли автор разом із Мар’яною Савкою, головним редактором видавництва „Старого Лева”, яке видало книгу.
„Не такий” – книга для  „майже дорослих”  читачів

„Не такий”  вже встиг привернути увагу і здобути любов читачів, увійшовши у шорт-ліст  „Дитячої книги року ВВС-2013”,  а також у ТОП-п'ять рейтингу „Книга року'2013”  (номінація „Дитяче свято”, категорія „Підліткова та юнацька література”).

Сергій Гридін, український письменник, директор літературного фестивалю для дітей „Дивокрай 2013”, автор книг „Федько, прибулець з інтернету”, „Федько у віртуальному місті”, „Федько у пошуках чупакабри” та „Не такий”. Письменник живе у м. Рівному, працює за спеціальністю бухгалтер-економіст.

„Не такий” ‒ це історія про підлітка, який відчуває себе не таким у середовищі собі подібних. Зайва вага загострює типові проблеми молоді в такому віці: знущання однолітків, невпевненість у собі, непорозуміння з батьками, ніяковість у спілкуванні з дівчатами… Історія написана без прикрас і сповнена суворих реалій. Характерною ознакою також є відвертість новинки.

На презентації автор розповів, що мав такі ж проблеми  як головний герой, а саме зайву вагу. Проте, так як і герой книги, взяв себе в руки і схуд. Мар’яна Савка запропонувала авторові поговорити про те, що турбує підлітків, на що письменник відповів, що відчував подібний розвиток розмови і зацитував кілька віршів написаних у підлітковому віці. Ось один із них:

„Якщо дівчині зрізать волосся

І тихенько її поголити,

То скоріше прийде на побачення,

Бо не треба їй голову мити.”

Своєю книгою Сергій Гридін зробив вагомий внесок у нішу підліткової літератури, яка все ще своєрідна „терра інкогніта” для українських авторів. Частіше з’являються переклади закордонних письменників, ніж новинки від українських письменників. Інтерес, який викликав „Не такий” у нашого читача, свідчить про те, наскільки подібні книги затребувані підлітками. Сподіватимемося, що такий успіх надихне українських письменників творити для „майже дорослих” читачів.

Фото: Здолбунів CITY

 

comments powered by HyperComments