«Львівводоканал» вироблятиме «зелену» електроенергію. Якщо отримає закордонні гранти

Катерина Поліщук  |  П'ятниця, 17 січня 2014, 23:55
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) зацікавився проектом «Львівводоканалу» з переробки мулу з очисних споруд в біогаз і електроенергію. Якщо водоканалу вдасться втілити задумане, то він щороку зароблятиме на "зеленому" тарифі більше 50 мільйонів гривень.
«Львівводоканал» вироблятиме «зелену» електроенергію. Якщо отримає закордонні гранти

Вчора міський голова Львова Андрій Садовий отримав офіційного листа від ЄБРР з пропозицією провести першу робочу зустріч з приводу можливого надання кредиту для ЛКП «Львівводоканал».

«На початку лютого у Львові відбудеться перша зустріч мера з представниками ЄБРР на якій вони мають обговорити питання надання кредиту. Загалом вартість проекту 22,2 млн. євро. Однак ми сподіваємо отримати 6-7 млн. євро гранту. Ще 5 млн. євро позики ймовірно надасть Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО). А з ЄБРР хочемо домовитись про надання 11 млн. євро кредиту», - розповів Сергій Кіраль, начальник управління зовнішніх відносин та інвестицій ЛМР.

За словами прес-секретаря ЛКП «Львівводоканал» Уляни Горобатої,  після завершення проекту підприємство планує виробляти 35 млн. кВт. год. електроенергії в рік.

«Щодоби на мулові поля Львова на вул. Пластовій привозять 3 тисячі тонн мулу. Поля, які займають 22 гектари, використовуються ще з 60-х років. Зараз вони переповнені і в теплу погоду цей мул гниє, виділяючи корисний біогаз  та неприємний запах. Якщо ми збудуємо станції для зброджування мулу, то зможемо штучно прискорити процес виділення біогазу, зібрати його, а потім спалюючи в спеціальних установках перетворювати теплову енергію в електричну», – розповіла Уляна Горбата,

Чинний «зелений» тариф для такого типу електроенергії  - 135,48 коп/кВт·год без ПДВ. Тобто на рік «Львівводоканал» зароблятиме майже 52 млн. грн.

 Перевагою цього проекту є те, що в ньому вже готова вся технічна документація . Адже проект будівництва станції зброджування мулу на території каналізаційних очисних споруд Львова роках розробили спеціалісти фірми Sweco International AB (Швеція) у співпраці з фахівцями ЛМКП  "Львівводоканал" ще у 2008-2009 роках за гроші гранту Шведського уряду. Однак, через економічну кризу, досі міськраді не вдалось знайти коштів, щоб його реалізувати.

Фото: Deutsche Welle

comments powered by HyperComments