Будівництво на Святоюрській горі загрожує обвалом прилеглих будинків

Валерій Шмаков  |  Четвер, 16 січня 2014, 23:31
Сьогодні, 16 січня мешканці вулиць Озаркевича та Шептицького пікетували Львівську міську раду з вимогою зупинити руйнування "Народної лічниці" на вул. Озаркевича, 4-а.
Будівництво на Святоюрській горі загрожує обвалом прилеглих будинків

Нагадаємо, 10 січня забудовник екскаватором зруйнував будівлю з якої починав свою роботу український шпиталь «Народна лічниця», заснований Митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким. Руйнацію зупинили пам’яткоохоронці та журналісти, однак до цього часу третину історичної будівлі Львів вже втратив. На цьому місці компанія ТОВ «Розвиток нерухомості»яку повязують із нардепом-регіоналом Володимиром Зубиком, планує збудувати багатоповерховий житлово-офісний комплекс.

Окрім цього за словами протестувальників забудовник не питаючи дозволу самовільно захоплює присадибні ділянки будинків, які розташовані навколо вулиць Шептицького, Сєченова та Озаркевича.

«Фірма, яка розпочала будівництво, отримала дозволи тільки на 8 сотих гектара землі, які розташовані під будівлями колишнього шпиталя Лабораторного корпусу і моргу. Все решта – це присадибні ділянки, які завжди перебували в користуванні мешканців навколишніх будинків. Але нас ніхто не питав – поставили паркани і хочуть будувати», - кажуть протестувальники.

Проте, головна проблема за словами мешканців не в тому, що новобудова закриє їм вид з вікон, а в тому, що будівництво буде проходити на схилі Святоюрської гори і загрожує обвалом прилеглих будинків.

«Ще за часів Австро-Угорської імперії, коли будували шпиталь, там були зроблені дренажі, підпорні стінки для того аби ця гора не зсувалася і тримала ці будинки. Та якщо зараз це порушиться, то старі будинки почнуть тріскати,  гора зсунеться і ми залишимось без квартир», - бідкаються мешканці прилеглих будинків.

Відтак в проблемі, яка виникла, пікетувальники звинувачують і депутатів міської ради, зокрема фракції ВО «Свобода», які свого часу проголосували за виділення земельної ділянки під забудову на вул. Озаркевича. Водночас депутат міськради від ВО «Свобода» Любомир Мельничук у своє виправдання каже, що депутати проголосували на прохання Української Греко-Католицької Церкви, оскільки вирішили піти церковникам назустріч.

«Була офіційна позиція церкви, яка звернулася до депутатського корпусу і міського голови з проханням вирішити позитивно це питання. Безперечно ми пішли назустріч УГКЦ і проголосували за це питання, адже там передбачається будівництво і їхніх приміщень», - розповів Мельничук, на що один з учасників пікету йому вигукнув – «Церкву запитали, а людей забули запитати. Вас хто обирав? Церква чи громадяни Львова?»

Присутній на акції простесту викладач УКУ та учасник Євромайдану Отар Довженко також висловив свою позицію. За його словами, сьогодні головне аби міська влада і церква виправили свою помилку. Якщо зупинити будівництво на вул. Озаркевича уже не вдасться, то на його думку, воно має пройти цілком законно – мусить бути припинено руйнування шпиталю, а мешканцям повернуті захоплені території.

«В будь-якому разі має бути припинена практика, коли земля в історичному центрі Львова віддається без згоди громади. Тож якщо цю ситуацію не виправлять винні зазнають електорального покарання на наступних виборах», - переконаний Отар Довженко.

Довідка:

ТОВ  “Розвиток нерухомості”  заснована  “Компанією з управління активами “Крістал ессет мененджмент”. А власником останньої є Валерій Кулаков, довірена особа народного депутата від Партії регіонів Володимира Зубика на останніх виборах. Варто зазначити, що у Львові працює кілька компаній, які дотичні до Володимира Зубика і орендують невеличкі ділянки в елітних районах міста та займаються будівництвом комерційної та житлової нерухомості. Найбільше таких проектів реалізує дочірнє підприємство “Інтергал-Буд” ТОВ “Фірма “Інтергал”.

Український шпиталь «Народна лічниця» імени Митрополита А. Шептицького — медична установа, заснована 1903 року для надання безкоштовної лікарської допомоги вбогим хворим мешканцям Львова та усієї Галичини — без різниці віровизнання й національності. Проіснувала у 1904—1944; відновила діяльність після проголошення незалежності України (докладніше - див. у Вікіпедії).

 
comments powered by HyperComments