У Львові суд вважає комерційні інтереси регіонала вищими за збереження історії

Катерина Поліщук  |  Середа, 15 січня 2014, 12:43
Для того щоб розчистити ділянку для забудови елітна фірма нардепа від Партії регіонів Володимира Зубика через суд призупинила наказ, яким колишні будівлі шпиталю Шептицього на вулиці Озаркевича, 4-4-а визначені як нововиявлена пам'ятка архітектури. І поки рішення Львівського окружного суду є чинним, частину історичної будівлі вже зруйнували, а іншу планують доруйнувати найближчим часом.
У Львові суд вважає комерційні інтереси регіонала вищими за збереження історії

30 грудня 2013 року суддя Львівського окружного адміністративного суду Оксана Карп’як прийняла ухвалу про забезпечення адміністративного позову. Цією ухвалою вона призупинила дію наказу Відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської обласної державної адміністрації № 13 від 27 листопада 2013 року, яким комплекс будівель Шпиталю імені митрополита Андрея Шептицького (Народна лічниця, XVIII ст.), що розташована на вул. Озаркевича, 4-4а у  Львові внесено до переліку щойно виявлених пам'яток історії архітектури і містобудування.

Суддю навіть не зупинила відсутність представника Відділу охорони культурної спадщини та культурних цінностей обласної держадміністрації, з яким позивається ТОВ «Розвиток нерухомості». Натомість вона вважає переконливими аргументи підприємства, що визнання пам’яткою архітектури будівлі стерилізаційного шпиталю Шептицького, яка належить ТОВ «Розвиток нерухомості», може призвести до банкрутства підприємства. Мовляв, тоді її не можна буде зносити, а без цього підприємство не зможе збудувати елітну багатоповерхівку з оздоровчим комплексом та реалізувати свій комерційний проект. Остаточно суддю переконало те, що підприємство є орендарем 0,45 га землі під будівлями та має погодження «Історико - містобудівного обґрунтування розміщення багатоквартирного житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями та офісного оздоровчого центру на вул. Озаркевича, 4-а у м. Львові» від Міністерства культури України, Управління охорони історичного середовища м. Львова та Управління охорони культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації.

Саме так виглядатиме елітна багатоповерхівка, яку планують збудувати  на місці шпиталю Шептицького.  Проект будівлі розробила архітектурна компанія «Швець і Партнери»,  директором  якої є Данило Швець – син начальника управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілії Онищенко.

Нагадаємо, в п’ятницю 10 січня 2014 року забудовник екскаватором зруйнував будівлю з якої починав свою роботу український шпиталь «Народна лічниця», заснований Митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким. Руйнацію зупинили пам’яткоохоронці та журналісти, однак до цього часу третину історичної будівлі Львів вже втратив.

Фото: novobudovy.com

Довідка:

Засновником ТОВ  “Розвиток нерухомості” є “Компанія з управління активами “Крістал ессет мененджмент”. А власником останньої – Валерій Кулаков, довірена особа нардепа від Партії регіонів Володимира Зубика на останніх виборах. Варто зазначити, що у Львові працює кілька компаній, які дотичні до Володимира Зубика, які орендують невеличкі ділянки в елітних районах міста та займаються будівництвом комерційної та житлової нерухомості. Найбільше таких проектів реалізує дочірнє підприємство “Інтергал-Буд” ТОВ “Фірма “Інтергал”.

____________

Український шпиталь «Народна лічниця» імени Митрополита А. Шептицького — медична установа, заснована 1903 року для надання безкоштовної лікарської допомоги вбогим хворим мешканцям Львова та усієї Галичини — без різниці віровизнання й національності. Проіснувала у 1904—1944; відновила діяльність після проголошення незалежності України (докладніше - див. у Вікіпедії).

 

 

comments powered by HyperComments