Форум Євромайданів у Харкові: Перші висновки

Павло Вартовий  |  Неділя, 12 січня 2014, 16:27
У Харкові цими вихідними - 11-12 січня відбувся перший загальноукраїнський Форум Євромайданів (його учасники представляли більшість, проте не всі області України). За словами організаторів, голосним здобутком Форуму стало те, що його вдалося провести, незважаючи на супротив влади та чималі провокації.
Форум Євромайданів у Харкові: Перші висновки
Харківський  Форум Євромайданів  (зліва направо): Дмитро Пилипець, Володимир Огризко, Сергій Жадан, брат Капранов
 
//www.facebook.com
 
Одне з головних завдань, яке визначають перед собою учасники Форуму – не допустити узурпації влади в Україні та розвивати надалі громадянське суспільство.
«Головне – це недопущення подальшої узурпації влади шляхом формування громадських організацій, створення механізмів прямого народовладдя та розвитку місцевого самоврядування. Розвиток не за наказами, а за ініціативами знизу», - заявив один з організаторів форуму письменник Дмитро Капранов.
Він повідомив, що жодних апаратів над місцевими євромайданами не буде, але при цьому запрацює горизонтальна координація. Більш крупні євромайдани будуть допомагати тим, які виникли у невеличких містах (до речі, в  Харків на Форум прибуло чимало представників саме маленьких міст ).
Щодо заяв кількох опозиційних лідерів  про харківський Форум Євромайданів – як "проект Банкової", Капранов зазначив, що такий погляд - це паскудство. «Але ми вважаємо, що єдність дорожче особистих образ. У Резолюції немає ніяких оцінок діяльності опозиції», - заявив Д.Капранов.
 
Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, в свою чергу,  зазначив, що Форум довів, що Євромайдани живуть, вони будуть розвиватися й що цей Форум – початок формування громадянського суспільства.
Заяви опозиціонерів, що Форум Євромайданів – це "п’ята колона", Огризко назвав повною дурницею.
Член Ради ГО «Майдан» та лідер партії «Демократичний альянс» Василь Гацько відмітив, що два дня Форуму довели, що цей захід немає жодного відношення до влади. «Ми отримали майданчик для комунікації та взаємодії. Нам потрібно чітко визначити зміни, які потрібні в країні, що задовольнили б всіх українців, а не тільки учасників Євромайданів. Ми розуміємо, що на шляху до змін стоїть режим Януковича. Один зі стовпів на якому тримається його режим – це гроші. Наше завдання не дати вкрасти. Є механізм, як ми будемо боротися з цим. Ми будемо ділитися цією інформацією з людьми, поширювати її.  Крім того, ми будемо домагатися блокування рахунків українських чиновників за кордоном», - заявив Гацько.
 
Форум працював  у  форматі кількох тематичних робочих груп. Виступає правозахисник  Євген Захаров
 
Письменник та один з організаторів Форуму Сергій Жадан вважає, що його проведення в Харкові – це поразка влади, яке не змогла зупинити людей навіть за допомогою всього адмінресурсу, який використала.  «Нас переслідували, як шакали, але усі групи провели роботу, була прийнята Резолюція», - підкреслив він.
За його словами, цей захід не є розкольницьким, він був спрямований на те, щоб знайти активістів у маленьких містах та дати нового імпульсу Євромайдану.
«Нам потрібно виходити за межі Майдану та працювати з ширшими верстами населення. У нас попереду вибори й треба розмовляти з суспільством, доносити до нього наші погляди. Одна з причин позиції Сходу, цієї мовчанки, в тому, що люди не розуміють, що відбувається, які ідеї відстоюються. Люди думають, що там стоять «бандерівці» й підтримують політичного лідера. У них немає правдивої інформації. Ми будемо створювати громадські групи, які підуть у суспільство. Потрібно переходити з формату стояння на Майдані на формат співпрацювання з людей», - переконаний С. Жадан.
Він повідомив, що учасники руху не відмежовуються від політичних партій, вони будуть з ними працювати.
«Ми не відтворюємо своїх політичних кандидатів. Ми не є "п'ята колона" й той же Аваков вже змінив свою думку щодо нас. Очевидно він користався не перевіреною інформацію. Після того, як політики побачать нашу Резолюцію,  їм важко буде називати нас розкольниками», - вважає письменник.
Жадан підкреслив, що всі базові позиції київського Майдану, у тому числі відставка влади, включили до харківської Резолюції. 
 
comments powered by HyperComments