Від суми та від тюрми, або як неповнолітні в’язні розвиваються за гратами

Наталі Істоміна  |  Понеділок, 6 січня 2014, 15:28
У нашій країні часто кажуть, що від жебрацтва і тюрми зарікатися не можна. За кордоном такої мудрості не розуміють, проте приказка залишається в Україні дієвою і актуальною. Можна довго дискутувати, чому саме так відбувається, а можна просто подивитися в очі вихованцям Самбірської виховної колонії і зрозуміти народну мудрість.
Від суми та від тюрми,  або як неповнолітні в’язні розвиваються за гратами

    До колонії потрапляють аж ніяк не за зразкову поведінку. Там відбувають покарання неповнолітні особи, які вчинили злочин. З точки зору справедливості все начебто правильно: за свої вчинки потрібно відповідати. Проте, вихованці по закінченню терміну покарання можуть вступити лише до одного вищого навчального закладу - Міжрегіональної Академії управління персоналом (МАУП). Це єдиний заклад в Україні, який погодився прийняти у студентські лави випускників колонії. Тобто, теоретично всі визнають, що кожен має право на помилку, але практично залишається вибір без вибору.

    Василь Катихид, священик, який здійснює відправи у колонії, розповідає, що вихованці часто відвідують капличку, яка діє на території колонії. „Приходять на сповідь і причастя. Звертаються до священика, щоб поговорити, але не дуже часто. Цікавляться Святим Письмом” – розповідає духівник. З вихованцями проводять бесіди, які стосуються того, що хлопці свого часу оступилися. Якось відділити вихованців колоныъ від інших молодих людей священик не може. Стверджує, що вони такі ж діти і характеризує їх як людей, які мають перспективу, і хочуть виправлятися. „Є багато дітей, які хочуть прийти у храм, є такі що прислуговують. Діє хор з 10 хлопців. Іноді, під час служби Божої  10-15 вихованців можуть плакати, коли йдеться про сім’ю. Найчастіше це люди, які відбувають термін  вперше. Вони тужать за сім’єю і хочуть на волю. Перший термін – це дуже великий жаль. У них виникає запитання „Чому я це зробив?”. Є вихованці нехрещені, є такі, що не знали церкви. Найчастіше це пов’язано з тим, що діти із неблагополучних сімей” – зазначає отець Василь.

    Надія Павлівна, вчитель мови і літератури  Самбірської середньої школи № 1 зізнається, що робота вчителем на волі краща, ніж в колонії. „На волі все яскраве, дітей можна похвалити чи подякувати їхнім батькам. Там зірки, а тут серед гірших потрібно вибирати зірочок. У звичайних умовах вчитель може бути як мама, а тут – доброту сприймають як прояв слабкості” – запевняє педагог. Надія Павлівна зазначає, що дуже важко надолужити прогалини у знаннях вихованців. На уроках самопідготовки без оплати вчителі готують хлопців до контрольних  і  ЗНО. „Учні колонії попри все люди. Вони плачуть. Я вчу їх плакати і стверджую, що не плачуть тільки пам’ятники. Вони хочуть змінитися. Вони чітко розрізняють біле і чорне. Середня оцінка під час навчального процесу - 8. Дванадцять ставлю дуже рідко, але ставлю, тому що навіть у колонії повинен бути високий бал, щоб був приклад для наслідування” – розповідає педагог.

    Психолог, який працює з вихованцями колонії, пан Олександр розповідає, що у кожного є свої психологічні проблеми. „У СІЗО набираються страхів, щодо колонії. Психолог намагається пояснити, що страхи безпідставні” – зазначає чоловік. Перед звільненням для вихованців проводять курс реабілітації. Їм розказують, як себе потрібно поводити і куди можна звернутися за допомогою. У суспільстві легше адаптуватися, якщо є сім’я. „Вихованці не гірші, вони просто інакші. У суспільстві на них причепили клеймо злочинця. З ними цікаво, вони більше розуміють життя і є особистостями. У колонії формується законослухняна поведінка. Я кажу вихованцям, що в тому, що так сталося, спершу винна держава, потім батьки, а потім вже вони. На волі діти вчиняють набагато більші і важчі злочини, але їх  „відмазують”  батьки” –  вважає п.Олександр.

    Працівники колонії добре ставляться до своїх підопічних. Проте, це не міняє того факту, що останні все ж таки перебувають у тюрмі. Деякі вихованці вперше тут сплять на чистій постелі і мають їжу 3 рази в день. Це не привід туди потрапляти – це просто інший бік медалі. Як складається подальша доля загратованих – невідомо. Проте, чим частіше ми з вами бачитимемо у колишньому засудженому людину – тим більші шанси, що їхня доля буде щасливою.

 

 

 

comments powered by HyperComments