Щоб посадити дерева, у Львові готові наново розкопувати щойно відремонтовані вулиці

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 30 грудня 2013, 21:22
Рух за озеленення Львова набирає обертів. Тепер активні львів'яни взялись за озеленення щойно відремонтованої вул. Городоцької. В мережі Інтернет з’явились революційне зображення вулиці з деревами на розподільчій смузі посередині. У магістраті вирішили піти назустріч ініціативі та реалізувати проект.
Щоб посадити дерева,  у Львові готові наново розкопувати  щойно відремонтовані вулиці

Ідея належить групі громадських активістів, які вже реалізували проект благоустрою на пл. Галицькій. Завдяки їхній ініціативі тут встановили лавки з деревцями. Також навесні вони почали акцію «Додай зелені Привокзальній», в рамках якої почали висадку живоплоту навпроти Привокзального ринку на вул. Городоцькій. Кожного разу ініціативні львів’яни виставляють у соцмережах візуалізацію своїх проектів і таким чином знаходять активних прихильників та фінансових донорів для її реалізації.

Цього разу вони діяли по цій же схемі. Один з ініціаторів озеленення вул. Городоцької Олександр Шутюк виставив у своєму ЖЖ зображення вже озелененої вулиці. Ідея настільки сподобалась міському голові Львова Андрію Садовому, що він дав доручення директору департаменту архітектури та містобудування ЛМР спільно з ініціативними львів’янами розглянути її на містобудівній раді та реалізувати найближчим часом.

Щоправда,  архітектори Львова поставились до ідеї скептично. Мовляв, вулиця щойно відремонтована, дерева можуть пошкодити інженерні мережі та й в державні будівельні норми вони ніяк не вписуються. Тож порадили висадити кущі, а то й, взагалі, газон засіяти.

Натомість, керівництво ЛКП «Львівавтодор», яке й відповідало за ремонт цієї ділянки Городоцької, до ідеї «перекопати» розподільчу смугу поставилося по-філософськи: як треба садити, то посадимо.

Як розповів Олександр Шутюк під час сьогоднішньої зустрічі безпосередньо на вул. Городоцькій, головний інженер ЛКП «Львівавтодор» заявив, що значних застережень щодо висадки зелених насаджень на роздільній смузі не має. Мовляв, внизу розміщений колектор, але він настільки глибоко, що дерева його не пошкодять. Але потрібно врахувати потребу збереження огляду  для водіїв, тому дерева мають бути компактними.

Тож наступного тижня Олександр Шутюк разом зі своїми колегами має представити в міськраді три варіанти озеленення вул. Городоцької на ділянці від Церкви Анни до ТЦ «Магнус». Один з них у магістраті і планують реалізувати.

Як підсумував директор департаменту «Адміністрація міського голови» Андрій Москаленко, «45 % всіх гостей міста приїжджають до нас Городоцькою, тому її вигляд для нас принципово важливий!».

comments powered by HyperComments