Фестиваль "Дні мистецтва Перфоманс у Львові"

Оля Юречко  |  Субота, 31 серпня 2013, 10:20
«Львів – найкращий простір для сучасного мистецтва» - так стверджують організатори вже традиційного фестивалю перфомансу в Україні – «Дні мистецтва Перфоманс у Львові». Щороку упродовж двох тижнів, які триває фестиваль, учасники мають можливість відвідати лекції, побачити перфоманси, виступи театрів сучасної пластики та взяти участь у майстер-класах від найвідоміших майстрів перфомансу та різноманітних мистецьких подіях, що відбуваються у рамках заходу.
Фестиваль "Дні мистецтва Перфоманс у Львові"

Що таке мистецтво перфомансу?

Фестиваль «Дні мистецтва Перфомансу» уже вп’яте проходить у Львові, однак і пересічні глядачі, і навіть багато митців знають про нього дуже мало. Найголовніша причина цьому те, що перфоманс – відносно молодий напрям мистецтва, що виник у 60-70-х роках минулого століття у Європі. Закономірне мистецьке явище – пошук нових форм, не сприйняли у радянському культурному осередку, тому, зважаючи на новаторське осмислення багатьох мистецьких проблем, які були (та і є досі) традиційними  в українському мистецтві, «інший» підхід до проблеми духовного і тілесного (і різний спосіб демонстрації цього), усталене (якщо не пуритансько-догматичне) уявлення про людське тіло, довгий час мистецтво перфомансу для України було невідомим.

Щодо Європи, то «першовідкривачами» мистецтва перфомансу стали Ів Кляйн, Віто Аккончі, П’єр Мацоні, які дослідили і продемонстрували світові можливості людсього тіла через маніпуляції: відтиск тіла на поверхні або відтиск на самому тілі. Ці «ескперементи» стали свідченням того, що тіло людини може стати матеріалом для мистецтва.

Новітні перфоманс-пошуки

Сьогодні,завдяки еволюції, мистецтво перфомансу набуло нового значення. Окрім тіла, як головного елементу, воно включає ще час, місце, взаємодію митця і глядача. Репрезентує художній твір у мистецтві перфомансу жест, дія, вчинок. Такі ознаки демонструють те, що мистецтво перфомансу може бути втілене і в особистому (інтимному) просторі, і продемонстроване широкому загалу посередництвом інших засобів мистецтва – фото, відео. Найцікавішим є те, що сам митець може стати художнім твором, використовуючи своє тіло для демонстрації як інструмент чи об’єкт творчості. Він також може виступати і нейтральним компонентом – соціальним чи політичним коментарем того, що відбувається.

Щодо глядача, то він так само може бути або пасивним спостерігачем, або ж учасником перфомансу. Так чи інакше, його присутність передбачає кілька особистісних наслідків: самопізнання, розвінчання соціальних табу, дематеріалізацію візуального мистецтва та дослідження головних екзистенціальних проблем (ідентифікації, смерті, сексуальності, хвороби, насильства та ін.).

«Дні мистецтва перфоманс у Львові» обіцяють…

…продемонструвати глядачам різноманіття форм сучасного перфомансу: від  пластичного до текстового, від музичного до візуального, адже демонстрація  - це, насамперед, форма самовираження, що присутня в усіх видах сучасного мистецтва. Окрім того, «Дні» будуть досліджувати мову перфомансу, як засіб розкодування арт-напрямків, з’ясують дотичність чи приналежність до того чи іншого виду мистецтва, продемонструють жанрову мобільність та можливості трансформації перфомансу.

Учасники

Цього року учасниками заходу стануть багато молодих українських перфомерів та відомих митців з різних країн (Вальдемар Татарчук (Польща), Анат Шен (ізраїль), Редас Діржис (Литва), Ева Зажицька (Польща) та багато інших. Кураторами «Днів мистецтва» традиційно виступлять Тамар Рабан, Януш Балдига та Володимир Кауфман.

Довідка:

«Дні мистецтва  Перфоманс Львові» – перший в Україні фестиваль, на якому представлено мистецтво перфомансу у великому розмаїтті поколінь та напрямків, а також існує безкоштовна «Школа Перфомансу». Фестиваль було започатковано 2006 року Польським Інститутом у Києві, а в 2008 році він перемістився до Львова, де його організацією займається «Інститут актуального мистецтва» та мистецьке об’єднання «Дзиґа».

 

comments powered by HyperComments