Геть податки! Депутати Львівщини вирішили захистити «дорогу родину» за кордоном

Катерина Поліщук  |  Середа, 28 серпня 2013, 14:16
Львівська обласна рада підготувала звернення до Верховної Ради України, в якому вимагає скасувати оподаткування грошових переказів, що надходять від українців, які працюють за кордоном. Мовляв це призведе до тінізації грошових потоків з-за кордону.
Геть податки! Депутати Львівщини вирішили захистити «дорогу родину» за кордоном

«Сьогодні кожен десятий мешканець Західної України виїхав за кордон для того, щоб мати можливість утримувати свою родину. Влада, яка не змогла забезпечити населення України робочими місцями та гідною зарплатою, намагається поповнити бюджет за рахунок українських трудових мігрантів. Однак держава нічого не отримає, адже заробітчани намагатимуться уникнути сплати податку, що призведе до тінізації доходів»,- йдеться в  проекті звернення депутатів.

Як вихід з ситуації обласні депутати пропонують запровадити нульову ставку оподаткування для переказів з-за кордону. Таку норму запроваджує законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткувань доходів громадян України, які працюють за її межами», зареєстрований 5 липня народними депутатами міжфракційного об’єднання «Львівщина». Депутати Львівської обласної ради просять нардепів підтримати цей законопроект.  Відповідне звернення депутати планують ухвалити  на найближчому  засіданні сесії Львівської обласної ради.

Нагадаємо, згідно з тлумаченням Податкового кодексу Міндоходів, грошові перекази, які громадяни України отримали на поточні та карткові рахунки з-за кордону, класифікуються як іноземні доходи та оподатковуються в розмірі 15-17 % від суми переказу. Відповідна норма була передбачена спочатку законом «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003 року. Пізніше вона увійшла до Податкового кодексу, який набрав чинності 1 січня 2011 року. Щоправда, досі на практиці її не застосовували.

Варто зазначити, що інформація щодо оподаткування переказів з-за кордону вже неабияк схвилювала українських трудових емігрантів. Зі спостережень Національного банку України у першому кварталі  цього року, обсяг грошових переказів трудових мігрантів, які працюють за кордоном,  скоротився на 20%. Зокрема емігранти надіслали на 321 млн. дол. США менше, ніж у такий же період  торік. При цьому, 83 млн. дол. США з цієї суми  все ж  потрапило до України, але неформальним каналами. Загалом, протягом січня-березня через приватні перекази в Україну надійшло 1,778 млрд дол. США. Лідерами за переказами є Росія, США та Німеччина. Торік через приватні перекази в Україну надійшло 4,297 млрд  дол. США

Відповідно до даних Міністерства соціальної політики України, з 2010 по 2012 рік за кордоном працювали 1,2 мільйони українців. Переважно це чоловіки, половина з яких приїхала з сіл. Найчастіше громадяни їдуть на заробітки до Росії, Польщі. Італії та Чехії. Майже половина українських заробітчан працюють у будівельній сфері, решта - в сфері послуг та сільському господарстві.

comments powered by HyperComments