Активісти УНА-УНСО встановили пам'ятний камінь під консульством Росії у Львові

Валерій Шмаков  |  Субота, 24 серпня 2013, 23:30
23 серпня Львівська обласна організація УНА-УНСО провела акцію під консульством Росії у Львові вимогою визнати Голодомор 1932-33 років геноцидом українського народу. Також на клумбі навпроти консульства активісти встановили пам'ятний камінь, за всіма українцями які загинули в Росії. Згодом на цьому місці, як оголошено, має постати каплиця.
Активісти УНА-УНСО встановили пам'ятний камінь під консульством Росії у Львові

За словами унсовців, оскільки 23 серпня - річниця підписання пакту Молотова-Ріббентропа, в результаті якого Західна Україна була приречена стати частиною Радянського Союзу, є підстави нагадати росіянам про їхні злочини. Так, голова Української народної асамблеї, головний командир УНСО, Герой України Юрій Шухевич підписав звернення до російської влади з вимогою визнати факт геноциду українського народу 1932-1933 років та озвучити свою позицію по інших резонансних справах, пов’язаних з вбивствами громадян України.

«На території Росії впродовж всіх віків «братньої дружби» гинули і гинуть українці. 80-ті роковини Голодомору Російська Федерація, яка є правонаступницею СРСР, не визнає геноциду українського народу тоталітарним режимом Кремля. А також не вшановує пам'ять мільйонів жертв Голодомору та політичних репресій. Навіть в часи Незалежності України тисячі наших співгромадян гинуть на території Росії. Останній приклад – це вбивство українських рибаків в Азовському морі, - зокрема йшлося у зверненні, яке зачитали журналістам.

Проте, передати звернення російському генконсулу не вдалося. Він не вийшов до активістів, які чекали на нього. Відтак вони встановили навпроти консульства камінь у пам'ять про українців, які загинули на території Росії. Як повідомив Юрій Шухевич, зараз триває збір коштів на будівництво каплиці на цьому місці.

Як розповів член політради Української Національної Асамблеї Ігор Мазур, вкопаний у землю камінь було взято із місця бою УПА з військами НКВС під Ходоровом. Можливо саме за ним колись ховалися українські повстанці.

«Ми вирішили, що цей камінь має певний символізм, Зокрема, те що його встановили навпроти російського консульства – це наче дві сторони – українська і російська. Адже росіяни ведуть себе в Україні як продовжувачі справи НКВС. Наприклад, через свою церкву чи економічну блокаду», - каже Ігор Мазур.

Водночас, як визнав активіст, камінь встановлено без дозволу міської ради. З приводу цього в унсовців виникла суперечка з міліцією.

«Якщо львівська влада буде проти цього вони в судовому порядку знімуть цей камінь. Не думаю що вони просто прийдуть і розіб’ють його молотом, оскільки вони теж є дітьми чи онуками тих, хто боровся за українську державу. Росіяни думаю також нічого з ним не будуть робити. А якщо цей камінь буде знищений, в консульстві є відеокамери, які виходять прямо сюди. Зробимо їм запит, щоб надали відео», - говорить активіст.

comments powered by HyperComments