У львівському ландшафтному парку «Знесіння» розпочали будувати розважальні споруди

Катерина Поліщук  |  П'ятниця, 23 серпня 2013, 18:54
В неділю в Регіональному ландшафтному парку «Знесіння» відкриють «ZIP LINE» - атракціон-канатну дорогу. Попри попередні протести громадськості, ТОВ «Кайзер-парк» вдалось домовитись з депутатами та керівництвом парку та встановити у заповідній зоні «тарзанку» довжиною у 600 метрів.
У львівському ландшафтному парку «Знесіння» розпочали будувати розважальні споруди

Про парк атракціонів у Регіональному ландшафтному парку «Знесіння» заговорили ще навесні. У травні директор «Кайзер-парку» Мирон Кульчицький презентував проект тролейної лінії на засіданні депутатської комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міськради (ЛМР). Однак тоді проти будь-якого будівництва капітальних споруд виступила Громадська рада при департаменті містобудування ЛМР з питань функціонування парку «Знесіння» та дирекція парку. А «просунути» проект без їх погодження означало відразу почати зі скандалу. 

Львовом почали ширитись чутки, що  інвестор хоче відновити «Лунапарк на Кайзервальді» з атракціонами і ресторанами, який насправді діяв тут з 1908 по 1914 роки і був першим розважальним парком такого типу в Україні. Мовляв, інвестор вже носив до мера проект. Сполошились рідновірівці та екологи. Одні й інші одноголосно кричали: забудовувати «Знесіння» не можна в жодному випадку! По-перше, в середині парку лежить Світовидове  поле (майже 2 га), в його центрі — давнє язичницьке капище у формі яйця. Рідновірівці досі проводять там свої обряди. А по-друге – це єдиний львівський парк, який має статус ландшафтного і є частиною Українського Розточчя. Тож забудова може знищити унікальну екосистему парку.

Лунапарк, що діяв на Кайзервальді до Першої світової війни

Попри це керівнику  ТОВ «Кайзер парку» Мирону Кульчицькому все ж  вдалось отримати погоджувальні листи і від Громадської ради, і від дирекції парку «Знесіння». З депутатами, які до того били себе в груди і протестували проти забудови, теж не виникло проблем.

Як наслідок, за місяць  підприємство отримало ухвалу, якою йому надавали в оренду на 5 років конструктивні елементи на площі 800 квадратних метрів. При цьому підприємець мав провести попередні дослідження ґрунту на можливість зсувів, та інформувати Громадську раду про всі земельні роботи, які тут проводитимуться.  Поза офіційною ухвалою підприємець погодився провести часткову реконструкцію доріжок, газонів в парку та забезпечити охорону громадського порядку. Про побудову парку атракціонів мова не йшла категорично.

Натомість Мирон Кульчицький не приховує – в майбутньому атракціон дійсно буде розширятись. Однак лише зі згоди дирекції парку і Громадської ради.

«Звичайно ми плануємо розширення, але ще не знаємо яке саме. Та й кожен свій крок ми погоджуватимемо з міською радою та дирекцією парку. До слова зараз ми тісно співпрацюємо. Почали роботи з відновлення газонів, організували додаткові патрулі міліції. Тепер тут спокійніше – немає алкоголіків та наркоманів, які тут часто засідали. Зараз ми запустимо тролейну дорогу, а далі буде видно», - каже Мирон Кульчицький.

Щодо атракціону, то він схожий до того, що катає киян над Дніпром. Тролейна дорога  складається з  двох кількаметрових платформ та двох канатів з кріпленням. Замість фундаментів, які заборонили будувати у парку, стовпи змонтували на величезні бетонні плити. Між місцем відправлення та приземлення - 600 метрів. Час спуску приблизно одна хвилина. Вартість квитка 100 грн. – звичайний і 80 грн. – пільговий квиток. Атракціон «ZIP LINE» простягатиметься між вулицями Довбуша та Заклинських під Високим Замком.

Нагадаємо: досі триває судова тяганина щодо забудови ТзОВ «Архібуд» (співвласником якого є бізнесмен Михайло Мужилівський, колишній депутат львівської міської ради від ВО«Батькіівщина») ділянки на вул. Довбуша, 15. Ділянку вивели з земель природо-заповідного фонду парку «Знесіння» і, змінивши цільове призначення, перевели у землі житлової забудови. І такі випадки у Львові непоодинокі. Оскільки в місті досі не затверджені межі парків. Тож облаштування у «Знесінні» парку атракціонів може виявитись лише питанням часу та «домовленостей».

Довідка:

Регіональний ландшафтний парк "Знесіння" створений у 1993 р. на площі 312 га, куди увійшли Шевченківський гай та порожні території, що залишились від колишніх кар'єрів (колишній цісарський ліс (Кайзервальд)). Парк має декілька входів, найближчий з яких - з боку Високого Замку та вулиці Кривоноса, де праворуч підіймається гора Лева - найвища точка парку "Знесіння" (389 м.). Гора Лева - геологічна пам'ятка природи. Тут 20-25 млн. років тому було море, про що свідчать сучасні виходи вапняків, утворені черепашками давно вимерлих молюсків. Поряд є ще одна геологічна пам'ятка природи - гора Стефана. Панорама великого кар'єру добре оглядається з боку залісненого узгір'я Шевченківського гаю, особливо з вершини гірськолижного спуску спорткомплексу "Динамо".

Звідси ж видніється зелений острівок Старого Знесіння з надзвичайно мальовничою церквою Вознесіння Господнього, що побудована в романо - готичному стилі. На північ, за залізницею, здіймається гора Баба. Назва місцевості Знесіння пов’язана із поселенням, яке існувало тут в Х столітті, що згодом перемістилось під західні схили Високого замку, а більшу частину старого поселення «знесли», і за місцевістю збереглася назва Знесіння. У східній частині парку є ще одна надзвичайно цікава гора - Хомець (306 м) - унікальна пам'ятка степової рослинності, де ростуть сон-трава, дев'ясил, полин, льон. У найвищій частині парку, на вершині розлогої Зміїної гори, розташувалося Світовидове поле, де в VІІ - Х ст. було капище верховного бога давніх слов'ян Світовида. З часів Першої світової війни на цвинтарі Старого Знесіння збереглася єдина у Львові незнищена могила Українських Січових Стрільців, котрі полягли за молоду Українську Республіку. На місці колишніх кар'єрів зараз створені водойми.

Пагорби Кайзервальду

comments powered by HyperComments