Боги у вишиванках: у Львові скульптури на площі Ринок одягнули в національні строї

Оля Юречко  |  П'ятниця, 23 серпня 2013, 16:17
Вже від сьогодні у Львові починається святковий бум. Окрім Дня прапора місто святкує і День вишиванки. З цієї нагоди скульптури античних богів, що на площі Ринок, одягнули в українські строї. Як це було і, що з того вийшло «Справжня варта» бачила на власні очі.
Боги у вишиванках: у Львові скульптури на площі Ринок одягнули в національні строї

Скульптури Діани, Нептуна, Діоніса та Амфітріти до Дня Незалежності одягають у вишиванки вже шостий рік поспіль. Зранку, поки місто ще спить, організатори акції старанно намагаються пристосувати українські строї до кам’яних статуй на площі Ринок. Кілька годин тяжкої «дизайнерської» праці і маємо вже не богиню рослин і тварин Діану, а цнотливу українську дівчину.

З Нептуном ситуація складніша – це вже не бог морів, але й не мужній український козак, хоча, як ніяка інша, скульптура Нептуна в українському строї асоціюється з Енеєм (українській його версії від Котляревського) – в той момент (чи після нього), як він розважається з Юноною. Такий собі стьоб з Нептуна виходить, чи то з вишиванки – одразу й не зрозуміти.

Коментуючи акцію, начальник управління молоді, сім’ї та cпорту Львівської міської ради Володимир Шнайдер зауважує: «Вишиванка для кожного українця значить дуже багато. Ми завжди вдягаємо наш національний одяг на найбільші та найважніші свята. Завтра велике свято – День незалежності України. За доброю львівською традицією кожного року чотири фонтани, які розташовані на площі Ринок, прикрашаються українською вишиванкою».

Однак пересічні львів’яни по-різному ставляться до такої традиції: «Скульптури дуже кумедно виглядають в таких строях, - зауважує львів’янка Олена Данько,  - такий їхній вигляд демонструє не символізм української вишиванки, а, шидше, є невдалою пародією». Гості міста також відзначають, що грецькі боги на український лад виглядають весело, однак зовсім не урочисто як позиціонують організатори.

Відзначимо, в українських вишиванках скульптури будуть до 2-3 вересня, тому кожен може прийти на площу Ринок та зробити власні висновки про те, чи пасують їм українські строї.

 

comments powered by HyperComments