У Львові відкрили нетипову виставку "Старі мури"

Наталя Істоміна  |  П'ятниця, 23 серпня 2013, 15:58
У галереї "Гердан" презентували експозицію творів львівських митців – "Старі мури". На виставці представлені роботи художників Лесі Квик, Оксани Андрущенко, Галини Дудар, Тараса Бенях, Володимира Богуславський, Сергія Орловського і фотографів Віталія Грабар та Романа Шишак, які працювали на місці археологічних розкопок львівських вулиць. Свій мистецький погляд на археологію митці висловили в картинах, фотографіях і графіці.
У Львові відкрили нетипову виставку "Старі мури"

Мета проекту доволі невигадлива – привернути увагу до археологічної спадщини Львова. Олег Слабчук, директор „Рятівної археологічної служби” розповідає, що переважно археологія асоціюється в людей по фільмах про Індіану Джонса. „Всі думають, що археологія то „Америка, голі баби і суцільні скарби” – зазначає він. Зі слів п. Олега археологія – це лише 10 % романтики, а все решта рутинна праця.

Власне процес творення асоціацій в археологічному середовищі отримав неоднозначну реакцію. Було безліч творчих дискусій, адже в кожного своя візія і бачення археологічних досліджень.

„Найголовніше у цій професії – чітко задокументувати те, що розкопується” – запевняє Олег Слабчук. Як одну  із причин створення проекту „Старі мури” він називає бажання урізноманітнити фах археолога.

Галина Дудар, Леся Квик, Оксана Андрущенко

Експоновані роботи доволі неординарні і представляють археологію як з реалістичного боку, так і з дещо фантастичного. До прикладу, абстракції віддалено нагадують археологію як таку. Проте, як і будь-який погляд, мистецька думка має право на життя і на осмислення її суспільством.

На відкритті виставки виступили майже всі, хто долучився до проекту: художники, організатори, археологи. Здебільшого лунали слова вдячності колегам за спільну роботу і спільний результат. У цьому морі теплих слів не без іронії прозвучали слова одного з археологів  „Хотілося б, щоб наступного разу картини були більш реалістичні”.


comments powered by HyperComments