У Львові почався автобунт. Київ на черзі...

Катерина Поліщук  |  Четвер, 22 серпня 2013, 16:18
Сьогодні у Львові відбулись відразу дві незалежні акції протесту організовані автомобілістами. Причина - Верховна України Україна намагається поповнити бюджет за рахунок власників авто. Організатори обох акцій попереджають: якщо до них не дослухаються, то колони підуть на Київ.
У Львові почався автобунт. Київ на черзі...

Першими протестували таксисти та вантажні перевізники. Зранку колона з понад  двохсот автомобілів зібралась на вул. Пасічній, де водії провели пікет, сформували страйковий комітет та проїхали через усе місто.

Перевізники вимагають не приймати нову редакцію Закону України «Про автомобільний транспорт»  та законопроект «Про перевезення на таксі», оскільки ті, на думку таксистів, дозволять монополізувати ринок перевезень, значно здорожчать вартість послуг та знищать поняття «самозайнятий працівник» у автомобільній галузі.

«У законопроекті передбачено, що усі автомобілі, які здійснюватимуть таксоперевезення, мають бути одного класу, марки, кольору. А раз у три роки автопарк потрібно оновлювати. За нашими попередніми підрахунками, якщо для Львова потрібно буде купити автомобілі не дорожчі 100 тис. грн, то для того, аби за три роки відробити кошти за авто і при цьому хоч щось заробити вартість кілометра має коштувати не менше 8 грн! – каже Андрій Корчинський, голова Асоціації Вільних профспілок автотранспортників України.

Окрім цього, за його словами, в новому законодавстві ускладнюється система отримання дозволів на  вантажні і таксомоторні перевезення, з’являється можливість виникнення посередників у цій процедурі та значно зростає їхня ціна. «Самозайнятий працівник, тобто водій з власною машиною, який має угоду з таксомоторною фірмою, а таких більшість, просто не зможе собі дозволити купити дозвіл!»- наголошує Андрій Корчинський.

Тож вони звернулися до Президента, прем’єр міністра та голови Верховної Ради України з вимогою не виносити ці законопроекти на голосування у сьогоднішній редакції, а доопрацювати їх із врахуванням зауважень та вимог Асоціації Вільних профспілок автотранспортників України. Свої вимоги протестувальники передали Сергію Василенку, заступнику голови Львівської облдержадміністрації.

«Якщо до нас не дослухаються і ми побачимо, що законопроекти зареєстровані для розгляду в ВРУ, то відразу скличемо загальноукраїнський страйк. Представники восьми областей вже погодились взяти участь. – наголошує Андрій Корчинський. - Спочатку страйки відбудуться у всіх обласних центрах. Якщо й тоді не дослухаються, то колони вирушать на Київ. А з Києва, без позитивного вирішення наших вимог, ми не виїдемо!»

Друга колона протестувальників була значно меншою, але більш колоритною. Більше п’ятидесяти власників приватних авто зібрались в протилежному кінці Львова біля ТЦ «Метро» на вул. Городоцькій. Автомобілісти голосно сигналили і закликали інших приєднатися до протесту проти, так званого, утилізаційного збору, який віднедавна має платити кожен автовласник при реєстрації автомобіля в ДАІ.

 «Ми вимагаємо, щоб Верховна Рада скасувала Закон «Про утилізаційний збір» та відповідні зміни до податкового кодексу. Ми не хочемо платити 5 тис. грн. тільки за те, щоб поставити нову машину на облік. – каже координатор акції Володимир Саврук.- Машина не має бути розкішшю. Це засіб пересування. Платити за міфічну утилізацію ми не збираємось. Сьогодні  завдяки соцмережам і приватним зв’язкам  ми зібрали більше п’ятдесяти автомобілістів. Якщо до нас не дослухаються, то ми кинемо клич по всій Україні та рушимо на Київ. І повірте, люди відгукнуться!»

Нагадаємо, що 2 серпня президент  Янукович підписав закон про утилізаційний збір і назвав його екологічним податком. А вже за три дні гарант вніс зміни до закону. Головні з них: попередньо прописані базові коефіцієнти від 5 до 30 тисяч гривень замінені на єдиний фіксований для всіх податок у розмірі 5,5 тисяч грн. Незалежно від типу транспортного засобу та об’єму двигуна. Експерти авторинку зазначають, що податок на утилізацію пропорційно підвищуватиме і ціни на машини.

Як і таксисти, своє звернення і вимоги до президента, уряду і Верховної Ради протестувальники принесли в стіни Львівської облдержадміністрації. 

comments powered by HyperComments