Українська громада – одна з найвпливовіших у Канаді, - Павло Ґрод

Валерій Шмаков  |  Середа, 21 серпня 2013, 18:07
Міністр закордонних справ Канади Джон Берд якось заявив, що Канада надзвичайно горда тим, що є найбільшою українською державою поза межами України. Про це на відкритті X Світового Конгресу Українців повідомив у своєму виступі Павло Ґрод, голова Конгресу Українців Канади (КУК). Його висловлення зал підтримав бурними оплесками.
Українська громада – одна з найвпливовіших у Канаді, - Павло Ґрод

За його словами, Конгрес українців Канади працює понад 70 років і об’єднує великомасштабну діаспору в 1 млн. 300 тисяч канадійців українського походження, або ж українських канадців.

«Мене часто запитують – яким чином в Канаді через 4-5 поколінь ми продовжуємо залишатись свідомими українцями? У нас є один метод і раджу його вам. Ми дбаємо про наших українців з колиски до гробу. Дитина народжується, хреститься в українській церкві, ходить до українського садочку, згодом в українську школу, займається в молодіжній українській організації, відвідує українські студентські клуби, входить в українську профспілку. Навіть старечі доми опіки українські. Тому ми є горді і люди відчувають що вони є істинні українці», - каже голова КУК.

Павло Ґрод, голова Конгресу українців Канади та Анастасія Романів з Союзу Українських Організацій Австралії 

Як заявив Павло Ґрод, цінності Канади великою мірою сформувались і завдяки українській громаді.

«Канада стала такою як вона є завдяки політиці багатокультуралізму. Ця політика була створена і  завдяки українській громаді. Коли обговорювалася Конституція Канади то державу хотіли зробити англомовною і франкомовною. Проте наша громада зайняла дуже рішучу позицію і заявила, що ми є багатокультурною державою, адже політика стосується і нас. За це нашу громаду вважають, як одну з найвпливовіших в Канаді. І ми є дуже горді, що Канада така багатокультурна, - говорить Павло Ґрод.

comments powered by HyperComments