Перед нами ще дуже багато праці для визнання Голодомору геноцидом, - президент Світового Конґресу Українців

Валерій Шмаков  |  Середа, 21 серпня 2013, 16:23
20 серпня у Львові українці з різних куточків світу вшановували пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років. Так, учасники ювілейного Х Світового конгресу українців пройшлися урочистою ходою від НУ «Львівська політехніка» до пам'ятника Тарасу Шевченку, де відбувся молебень за жертвами Голодомору.
Перед нами ще дуже багато праці для визнання Голодомору геноцидом, - президент Світового Конґресу Українців

У пішій ході взяло участь понад тисячу українців з діаспори та небайдужих львів’ян. Попереду колони несли транспарант із написом «Україна пам’ятає… Світ визнає», а також прапори 30 країн світу, звідки приїхали українці на конгрес.

Також у ході взяли участь деякі опозиційні політики. Зокрема були помічені лідер партії УДАР Віталій Кличко, народні депутати з фракції УДАР Ярослав Дубневич та Ярослав Гінка та нардеп від ВО «Батьківщина» Андрій Парубій. Уже на проспекті Свободи до урочистої ходи доєднався голова парламентської фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк

Опісля біля пам’ятника Шевченку відбулась панахида, яку відслужив Владика Ігор (Возьняк). Після чого кожен з учасників на знак пам’яті жертв геноциду поклав до підніжжя пам’ятника 5 колосків пшениці, перев’язаних чорною стрічкою, які нагадують про сумнозвісний сталінський «закон про п’ять колосків».

Як нагадав присутнім президент Світового Конґресу Українців (СКУ)  Евген Чолій, у весняні дні 1933 року, коли вся природа пробуджувалась до нового життя, страшна смерть спричинена штучним голодом косила 17 українців щохвилини. Понад тисячу українців щогодини. 25 тисяч українців кожного дня.

«Відомий дослідник Роберт Конквест писав, що цей голодомор був спричинений, щоб знищити українську націю. За його словами, сталінський режим нищив українських селян не тому, що вони були селянами, а тому, що вони були українськими селянами. Сьогодні є вже стільки документів і доказів, що тільки сучасні дуранти можуть заперечувати, що голодомор був геноцидом українського народу», - каже Евген Чолій.

Президент СКУ  Евген Чолій та голова Союзу Українських Організацій Австралії Стефан Романів

За його словами, СКУ різними заходами в ООН та міжнародними акціями намагається в різний спосіб донести до світу правду про цю страшну трагедію українського народу.

«Можемо сказати, що як ми будемо обговорювати це на конгресі, то поступово правда перемагає і сьогодні ще, крім України, 15 держав світу визнали Голодомор геноцидом українського народу. Але коли брати до уваги, що є понад 200 держав ООН, а також те, що під час хвилини мовчання за жертвами Голодомору у Верховній Раді комуністи навіть не встали, то перед нами ще дуже багато праці», - вважає президент Світового Конґресу Українців.

Відтак, Евген Чолій закликав український народ в Україні долучитися до української діаспори, «щоб все світове українство не спочивало, не були байдужими, аж поки всі країни в світі визнають Голодомор геноцидом українського народу і в тому щасти нам Боже!»

comments powered by HyperComments