На Львівщині зруйнували ще один націоналістичний пам'ятник

Катерина Поліщук  |  Вівторок, 20 серпня 2013, 18:27
Святкування храмового празника у прикордонному місті Рава-Руська завершилось вандалізмом. Вночі з 19 на 20 серпня невідомі зруйнували пам'ятник Борцям за волю України.
На Львівщині зруйнували ще один  націоналістичний пам'ятник

Пам’ятник у вигляді жінки, яка розриває кайдани на руках, було встановлено та освячено у 2008 році за сприяння рава-руських свободівців. Тож місцевий осередок ВО «Свобода» сприйняли акт вандалізму як особисту образу та відразу почав вимагати покарати винних.

«Таке зневажливе ставлення до національних пам’ятників напередодні Дня Незалежності не може не насторожувати. Хто б це не був, злісні українофоби чи несвідома молодь, вони беззаперечно заслуговують законного покарання та публічного осуду», – заявив Микола Зінько, голова Рава-Руської міської організації ВО «Свобода».

Правоохоронці ж розводять руками. Мовляв, 19 серпня, в день Преображення Господнього мешканці Рави-Руської святкували  церковне свято. Після цього в місті відбулось традиційне масове гуляння на центральній площі. Теоретично за правопорядком мала б посилено слідкувати міліція. Однак міський голова Рави-Руської Ірина Верещук не звернулася до правоохоронців із заявою про належне забезпечення правопорядку.

Своєю чергою Ірина Верещук запевняє - це перший такий випадок в місті: «У нас є пам’ятник жертвам Голодомору та сталінським репресіям, радянським воїнам, які загинули під час Другої світової війни, меморіал французьким військовополоненим, які у часи війни були знищені у концтаборі «Шталаг 325». Але ніхто їх не рухав».

Наразі очільниця міста звернулася до міліції із заявою про знищення пам’ятника УПА. Міліція розглядає дві версії: умисне руйнування націоналістичного пам’ятника та вандалізм вчинений п’яною молоддю.

Нагадаємо, у березні цього року на Львівщині пошкодили відразу два націоналістичні пам’ятники: пам’ятник та меморіальну дошку з барельєфом провідника ОУН Степана Бандери у селі Воля-Задеревацька на Стрийщині, а також меморіальну дошку під барельєфом головному командиру УПА Роману Шухевичу в Білогорщі. А торік у с.Басівка Пустомитівського району Львівщини зруйнували пам’ятник воїнам УПА.

 

comments powered by HyperComments