Свідомий вибір: міграція чи самореалізація в Україні. Проект психологічної підтримки сімей мігрантів

Оля Юречко  |  Четвер, 15 серпня 2013, 11:57
В Україні загалом, і у Львові зокрема, давно склався стереотип, що трудова міграція річ негативна, але необхідна. Через масове безробіття, низький рівень оплати праці, соціальну незахищеність люди прагнуть «вкусити» гарного життя в інших країнах, навіть якщо за цим бажанням стоять певні ризики.
Свідомий вибір: міграція чи самореалізація в Україні. Проект психологічної підтримки сімей мігрантів

Трудова міграція в Україні – це як азартна гра: великі ставки без гарантій виграшу. Все би нічого, однак ставки зазвичай бувають дуже великі: розлука із сім’єю, покинуті діти і навіть ризик для життя.

Більш оптимістично дивляться на ситуацію трудової міграції організатори проекту «Свідомий вибір: міграція чи самореалізація в Україні», що проходить у Львівській області. Його мета – не заборонити еміграційний потік, а допомогти консультативно і психологічно емігрантам та їхнім родинам. Проект розрахований на роботу із сім’ями мігрантів, з потенційними мігрантами,  з трудовими мігрантами, дітьми трудових мігрантів. Він забезпечує психологічну підтримку, юридичний супровід, мережу скап-центрів задля забезпечення підтримки взаємин на відстані, оскільки дуже важливо спілкуватися і бачити одне одного – зоровий контакт допомагає втримати психоемоційний зв'язок між людьми.

Сьогодні проект «Свідомий вибір» активно співпрацює з бібліотеками Львова, де проводить тренінги для дітей з родин мігрантів. У бібліотеках проходить і робота психолога та юридична консультація.

На Львівщині «Свідомий вибір» активно співпрацює і з центрами зайнятості, тому що безробітні – це дуже вразлива категорія людей, серед якої є потенційні мігранти і навіть реемігранти. На запитання про те, чи намагається проект зменшити кількість трудових мігрантів, провідний психолог проекту Мар’яна Нич відповідає: «Наша робота направлена на те, як зробити свідомий вибір щодо виїзду за кордон і свідомий вибір по відношенню до своєї родини. Зменшити потік мігрантів ми не можемо, ми не нав’язуємо людям нічого. Але прагнемо, щоб цей процес міграції відбувся для людини, для сім’ї  з якомога меншим негативом, з меншими ризиками, щоб він був легальним, щоб люди отримували правдиву інформацію. Ми не позиціонуємо те, що поїздка за кордон – це щось негативне, однак прагнемо зробити так, щоб людина хотіла повернутися в Україну».

 

comments powered by HyperComments