Літня іконописна школа у найдавнішому монастирі Західної України

Марта Верба  |  Четвер, 15 серпня 2013, 07:48
У одному з найдавніших українських монастирів – Лаврівському святого Онуфрія, що на Львівщині. – розпочала діяти IV літня іконописна школа. Упродовж двох тижнів її слухачі з різних куточків України опановуватимуть техніку іконопису, і у своїх роботах використовуватимуть давні технології та бойківські традиції зображення святих.
Літня іконописна школа у найдавнішому монастирі Західної України

Учні цієї школи - люди різні за віком – вивчають також теорію, а саме: технологію написання ікон та історію їх створення в українській  та візантійських традиціях.

За два тижні кожен учень школи має написати дві ікони: одну залишає собі, а другу дарує монастиреві до музею іконописної школи. Малюють учні на дошках за стародавньою технологією – фарбами на жовтковій темпері.

Майбутні іконописці за час навчання у школі провадять спосіб життя, схожий на чернечий: беруть участь у богослужіннях та реколекціях, а після вечірньої молитви дотримуються священного мовчання, яке триває аж до ранку наступного дня.

Довідка:

Лаврівський монастир святого Онуфрія є одним з найдавніших монастирів у Західній Україні, він діє від княжих часів і до сьогодні. Ця чернеча обитель є давнішим монастирем святого Онуфрія в Україні. Свого часу в ньому зберігалися єдині на всю Східну Європу мощі цього святого.

Святий Онуфрій вважається покровителем породіль, за походженням він – перський принц, котрий жив у IV столітті. Згодом подався у пустелю, де прожив у пості і молитві 60 років.

За переказами та даними монастирської хроніки, у Лаврівському монастирі похований князь Лев, засновник монастиря.

 

comments powered by HyperComments