Хвороба через гризунів. Лептоспіроз маскується під банальний грип

Юля Миколишин  |  Вівторок, 13 серпня 2013, 20:04
На Львівщині за останній місяць двоє чоловіків захворіли на лептоспіроз, і ще одна жінка в реанімації з підозрою на це небезпечну недугу. Інфекцію переносять щурі і миші, а заражаються люди здебільшого від води чи водоймищ та через брудні продукти. За перші півроку в області зафіксовано вісім випадків небезпечної хвороби. Однак за останній місяць занедужали одразу троє. І це ще не пік, припускають епідеміологи, оскільки переважно лептоспіроз діагностують восени.
Хвороба через гризунів. Лептоспіроз маскується під банальний грип

Торік у цій порі лептоспіроз на Львівщині не фіксували. Переважно, пояснюють медики, люди уражаються наприкінці літа і восени, тоді частіше відбувається контакт з виділеннями гризунів. Саме миші і щурі переносять лептоспіру – інфекцію.

«Люди в основному зараз заражаються під час рибальства, тому що багато людей опускають в річку, в озеро. І якщо є якісь мікропошкодження шкіри і при наявності лептоспір в цих водних об’єктах, вони можуть проникати через шкіру і заражати організм. Окрім того, є випадки коли наші люди миють руки в озері, а потім вживають продукти. Таким чином лептоспіроз також може потрапляти в організм», - зазначає головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

Останній випадок інфікування вважається не типовим, оскільки швидше за все чоловік уразився через сіно, коли його косив та громадив. Хворий був в реанімації майже 10 днів. І все через пізнє звернення. Зазвичай люди запізно звертаються, оскільки на початку хвороба маскується під застуду чи грип.

Переважно вона починається раптово. Як правило, спершу людина скаржиться на біль у м’язах живота. Вже потім з’являються  прояви ниркової недостатності та жовтяниця. При цьому лептоспіроз – смертельне захворювання. Так, торік на Львівщині був один летальний випадок. А за статистикою від ниркової недостатності  помирає кожна п’ята людина. Аби  вберегтися, медики радять пити кип’ячену воду, мити руки і обробляти окропом фрукти та овочі,  особливо, якщо вони зберігалися у підвалах.

 

comments powered by HyperComments