Головний міліціонер Львова просить підприємців не використовувати його в особистих інтересах

Катерина Поліщук  |  Вівторок, 13 серпня 2013, 13:54
Головному міліціонеру Львова Сергію Зюбаненко важливіше, щоб його не втягували в особистий конфлікт підприємців, а не врятувати пам’ятку архітектури в зоні Світової культурної спадщини ЮНЕСКО. Такий висновок напросився під час прес-конференції з приводу руйнації будинку на пл. Ринок, 16.
Головний міліціонер Львова просить підприємців не використовувати його в особистих інтересах

Виявляється,  мешканці будинку вже повідомляли про руйнацію пам’ятки ще в березні цього року, і Галицькому райвідділі Львова  відкрили кримінальне провадження за 298 ст. ККУ (нищення, руйнування чи псування пам'яток історії або культури). Щоправда, за словами Сергія Зюбаненка, його закрили за браком доказів.

«Ситуація тривала з березня. Тоді було відкрите одне кримінальне провадження і воно закрите. Зараз відкрите інше. Буквально три тижні тому. За тією ж статтею. Але доказів про незаконне втручання і руйнації не надали, - каже головний міліціонер Львова.- Я особисто взяв на контроль цю справу. Оскільки вона має суспільний резонанс і є прикладом того, що насправді відбувається в центральній частині міста. Проводиться низка експертиз, допити і т.д. На сьогодні документи надані з боку забудовника. Інша сторона документи на право власності підвалів наразі не надала. Ці документи ми чекаємо. Але чомусь їх не має».

На запитання журналістів, хто саме подав заяву про нищення пам’ятки в березні, Сергій Зюбаненко не захотів відповідати. Мовляв, мешканці будинку на пл. Ринок,16. Зате юрист забудовника Григорія Козловського, якого мешканці звинувачують у руйнації фундаменту та захопленні підвалів, заявив, що це зробив колишній депутат Львівської обласної ради Володимир Креховецький. На що Сергій Зюбаненко емоційно зазначив: «Я не хотів називати прізвище. Будь ласка, не використовуйте мене у своїх внутрішніх питаннях. Я вам сказав, що це мешканці!» - заявив Сергій Зюбаненко. Після цього міліціонер попрощався з журналістами і, пославшись на зайнятість, пішов.

Так, з’ясувалось, що основним каталізатором будівельного скандалу були «бізнесові справи» Креховецького та Козловського. Виявилось, Володимир Креховецький має кілька квартир у будинку на пл. Ринок, 16 і пропонував Григорію Козловському об’єднати його з будинком на вул. Староєврейській, 9, та збудувати там  торговий пасаж. Козловський вже навіть встиг  на «благочинних умовах» очистити частину підвалів від сміття та відремонтувати там воду і каналізацію. Для цього підприємець «розширив» вікно до підвалів, зруйнувавши частину фундаменту пам’ятки архітектури,  наразивши цим мешканців на небезпеку обвалу. Однак остаточно підприємці так і не змогли домовитись. Як наслідок, бізнесовий конфлікт винесли на суд громадськості, а Львівська міська рада і міліція нарешті «побачили» руйнацію пам’ятки. До слова підвали, за які  так сперечаються підприємці,  офіційно належать до комунальної власності міста Львова

comments powered by HyperComments