Б. Хруставчук прозрів, а львівська прокуратура у задумі

Олекса Олич  |  Понеділок, 12 серпня 2013, 11:45
Днями на своїй «прощальній» з Партією регіонів прес-конференції її молодий екс-активіст Богдан Хруставчук гучно розповідав про виявлені масштабні фінансові зловживання в управлінні сім’ї та молоді Львівської ОДА (яке він коротко очолював і ці порушення вже зауважив). Після цього громадськість та журналісти вирішили цим питанням поцікавитися детальніше.
Б. Хруставчук прозрів, а львівська прокуратура у задумі

З’ясувалося, що й справді, при керівництві управлінням тоді ще члена ПР Хруставчука, Державна фінансова інспекція у Львівській області перевірила  діяльність управління і виявила порушень за період з 1 червня 2010 року по 31 грудня 2012 року на суму 3 мільйони 589 тисяч гривень. Відповідно, зажадала відшкодування збитків, та скерувала претензії юридичним і фізичним особам щодо повернення коштів. У відповідь, звичайно, «пролунала тиша» - ніхто здобуті важкою працею по чиновницьких кабінетах кошти повертати не поспішив. Тоді відповідні матеріали було скеровано вже в прокуратуру Львівської області для «пред'явлення позову в інтересах держави» (логічно, не хочете по доброму повертати – буде вам суворий український прокурор і найсправедливіший український суд). 

Все ніби правильно, але ось час іде, а львівська прокуратура захищати «інтереси держави» поспішає якось так «не поспішаючи». Непомітно для громадськості. В чому ж справа?  Перш за все, в періоді, коли відбувалися ці зловживання. Це вже не «епоха помаранчевих», це – роки «покращення» від Януковича – Азарова, коли Львівською ОДА керували виключно «свої», надійні кадри. Що ж, не догледіли? Тоді треба поважних екс-губернаторів карати, принаймні морально (як не як, «свої», з «правильною» партійною орієнтацією люди).

А що з попередніми керівниками самого управління в цей період «фінансових порушень»? Від осені 2008 року його очолював Андрій Рожнятовський (партія «ПОРА»). Восени 2011 року його змінив такий собі Андрій Ігнатович, дрібний студентський діяч, якого протегував особисто міністр Табачник за організоване на його підтримку «студентство Львівщини» в той час, коли справжнє студентство активно протестувало проти діяльності «пана міністра». Ігнатовича, в свою чергу, звільнили у січні 2013 року, і незабаром керувати в управління прийшов сам Хруставчук.

Отже, за період з 1 червня 2010 року по 31 грудня 2012 року, коли щезли 3 мільйони 589 тисяч гривень, до цього могли бути причетні опозиціонер Рожнятовський та протеже Табачника Ігнатович. Знаючи, як правоохоронці полюбляють влаштовувати показові переслідування представників опозиції за будь-які фінансово-економічні провини (зовсім не політичні), легко припустити, що справа тут не в Рожнятовському.

Залишається Ігнатович. І що цікаво – період очолювання ним управління збігається з часом, коли його начальником, керівником Львівської ОДА був Михайло Костюк – колишній голова «Укрзалізниці», а тепер – заступник голови Київської міськдержадміністрації (Олександра Попова, «хранителя» столиці). Можливо, саме тому прокуратура не поспішає «захищати інтереси держави» після так невчасно та невдало проведеної фінансової перевірки? Бо при великій потребі Табачник може і «здати» Ігнатовича, як відпрацьований матеріал. Але Костюк – фігура серйозна. Ось і сидять зараз працівники прокуратури, думають…

 

comments powered by HyperComments